Estació de Dènia de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana

Publicat
Arxivat com Les nostres estacions, notícies FGV - butlletí.

L’estació de Dénia, integrada en la Línia 9 del TRAM d’Alacant que enllaça amb Benidorm, es troba tancada temporalment a la circulació per motiu de les obres de modernització que s’estan executant en esta línia.

L’edifici segueix obert al públic, atés que el servei alternatiu d’autobús fa parada en estes instal·lacions. En 2018 FGV va completar les obres de condicionament i modernització per a la seua futura tranviarització.

En esta actuació es va renovar la platja de vies, es van condicionar les andanes per a adaptar-les al nou material mòbil dual dièsel-elèctric, alhora que es va rehabilitar l’edifici de la pròpia estació amb la millora de la impermeabilització de cobertes, revestiments de fusteries, neteja de façanes i pintura sobre l’estructura metàl·lica.

Esta actuació formava part dels treballs de renovació d’estacions de Teulada, Gata de Gorgos, l’Alfàs del Pi i Benidorm, a més de Dénia, que, amb un pressupost de 6,4 milions d’euros, s’emmarca dins del Pla de Modernització de la Línia 9 del TRAM d’Alacant.

Història de Dénia

Dénia és la capital de la Marina Alta. Té un cens que supera els 41.000 habitants, tot i que durant els mesos d’estiu les xifres de població augmenten significativament. En època estival la ciutat pot arribar als 200.000 habitants. La ciutat i l’entorn atresoren una llarga història. Encara que hi ha vestigis ibèrics, el seu origen com a ciutat és greco-romà. La ciutat grega fou aliada dels romans i respectada pels cartaginesos. Els textos clàssics i les deixalles arqueològiques indiquen que en el segle I aC les tropes de Sertori establiren a Dianium una base naval. Aquí va morir probablement Sertori el 73 aC, assassinat. En temps del regne visigot Dénia fou seu bisbal sufragània de Toledo. Quatre bisbes són esmentats als concilis de Toledo.

En època musulmana la ciutat assolirà el moment culminant de la seva expansió i puixança, que generà un moment de gran vitalitat cultural. Al segle XI, moment de màxima esplendor va tenir 30.000 habitants, els mateixos que tenia el 1960. Dàniya serà la capital de la Taifa de Dénia, creada després del 1010 per l’amirita Abu l-Djayah Mujàhid que, amb la cooperació del coregent i savi Khalifa Abd Allah al-Mu’aytī (1013-1030) es va annexionar les Balears (1014-1045) i convertirà el regne en un important centre marítim i comercial que encunyarà la seva pròpia moneda fins a la invasió almohade.

La conquesta cristiana culminada després del Setge de Dàniyya per Jaume I, el 1244, va dur un seriós retrocés en el desenvolupament de la ciutat, pràcticament deshabitada al traure’s d’ella la població musulmana. El duc de Lerma, cinquè marqués de Dénia i favorit de Felip II, proporciona a la vila importants prebendes i el títol de ciutat. Va impulsar l’expulsió dels moriscos (1609), 25.000 dels quals embarcaren en el port de Dénia amb destinació a Berberia, amb el consegüent despoblament i ruïna econòmica del marquesat.

A partir del segle XVIII, la ciutat participa obertament en la guerra de Successió, i fou la primera a proclamar rei l’arxiduc Carles. La guerra (on va patir tres setges) i les represàlies posteriors provocaren la crisi de la ciutat. Fou finalment ocupada pels borbònics el 17 de novembre del 1708. El castell, seriosament danyat, s’afonarà definitivament en la guerra del Francès. En el segle XIX Dénia es reincorporarà a la Corona (1804) i experimenta un gradual creixement iniciat al barri mariner, que s’independitzà administrativament entre 1837-39. El florent comerç de la pansa féu sorgir una burgesia comercial i va atraure empreses estrangeres amb el consegüent augment de població, que passà de 6.538 a 12.413 habitants entre 1860-1900.

La crisi de la pansa, des de principis del segle XX, suposa una certa paralització econòmica de la ciutat. Des dels anys 1960 el turisme es converteix en el principal sector econòmic de Dénia, compensant la desaparició de les indústries i provocant una accelerada urbanització. La seua població passà de 12.185 habitants en 1960 a 37.773 en 2003 en un terme de 66,6 km2. La població actual continua creixent a un ritme bastant accelerat i al seu padró arribaren a constar 45.569 habitants censats (2008).
El port de Dénia és una de les connexions peninsulars amb les Illes Balears i Pitiuses.