Trenta anys en moviment FGV

La xarxa de transport de viatgers del TRAM Metropolità d’Alacant és el resultat de l’evolució de la línia ferroviària de via estreta que discorria entre la ciutat d’Alacant i Dénia. Aquesta línia tingué el seu origen en un primer tram ferroviari entre Alacant i Altea, que es va posar en servei en 1914. Un any més tard, en 1915, es va inaugurar el tram de prolongació fins a Dénia. L’1 de gener de 1987 va començar també el servei comercial de FGV a Alacant. La línia Alacant-Dénia s’explotava, llavors, íntegrament, amb trens a gasoil.

En 1999 es va posar en marxa, en fase de proves, una línia tramviària a Alacant. Aquella primera línia cobria un recorregut de 675 metros, en plataforma reservada, entre Porta de la Mar i estació de la Marina, i un altre de 2.825 metros entre l’estació de la Marina i Albufereta, en el qual el tramvia compartia via amb el ferrocarril.

El 15 d’agost de 2003 i després d’un necessari procés de modernització, es va posar en marxa el primer tram tramviari entre la parada de Porta de la Mar d’Alacant i el Campello, la qual cosa situava Alacant com la cinquena àrea metropolitana d’Espanya, després de Madrid, Barcelona, València i Bilbao, a disposar d’un sistema de transport urbà, modern i d’alta capacitat.

El TRAM arriba al centre d’Alacant

El 10 de maig de 2007 es va posar en servei el nou trajecte del TRAM comprés entre la parada de l’Illot i l’estació de Mercat, la qual cosa va possibilitar la prolongació dels serveis tramviaris fins al centre de la ciutat d’Alacant, a través de les noves estacions subterrànies de Mercat i MARQ. Prèviament el 29 de març es van inaugurar els nous tallers i cotxeres del TRAM al Campello.

El 15 de juny d’aqueix mateix any es posava en servei el primer tram del ramal al Cap de les Hortes, corresponent a la Línia 4, que permetia donar servei a la nova zona de platges. Al desembre de 2009 es va posar en servei el tram de prolongació de la Línia 4 del TRAM, amb set noves parades i dóna servei a barris com Albufereta, Cap de les Hortes i Platja de Sant Joan.