Trenta anys en moviment FGV

La xarxa de transport de viatgers i viatgeres del TRAM Metropolità d’Alacant és el resultat de l’evolució de la línia ferroviària de via estreta que discorria entre la ciutat d’Alacant i Dénia. Aquesta línia tingué el seu origen en un primer tram ferroviari entre Alacant i Altea, que es va posar en servei en 1914. Un any més tard, en 1915, es va inaugurar el tram de prolongació fins a Dénia. L’1 de gener de 1987 va començar també el servei comercial de FGV a Alacant. La línia Alacant-Dénia s’explotava, llavors, íntegrament, amb trens a gasoil.

En 1999 es va posar en marxa, en fase de proves, una línia tramviària a Alacant. Aquella primera línia cobria un recorregut de 675 metros, en plataforma reservada, entre Porta de la Mar i estació de la Marina, i un altre de 2.825 metros entre l’estació de la Marina i Albufereta, en el qual el tramvia compartia via amb el ferrocarril.

El 15 d’agost de 2003 i després d’un necessari procés de modernització, es va posar en marxa el primer tram tramviari entre la parada de Porta de la Mar d’Alacant i el Campello, la qual cosa situava Alacant com la cinquena àrea metropolitana d’Espanya, després de Madrid, Barcelona, València i Bilbao, a disposar d’un sistema de transport urbà, modern i d’alta capacitat.

El TRAM arriba al centre d’Alacant

El 10 de maig de 2007 es va posar en servei el nou trajecte del TRAM comprés entre la parada de l’Illot i l’estació de Mercat, la qual cosa va possibilitar la prolongació dels serveis tramviaris fins al centre de la ciutat d’Alacant, a través de les noves estacions subterrànies de Mercat i MARQ. Prèviament el 29 de març es van inaugurar els nous tallers i cotxeres del TRAM al Campello.

El 15 de juny d’aqueix mateix any es posava en servei el primer tram del ramal al Cap de les Hortes, corresponent a la Línia 4, que permetia donar servei a la nova zona de platges. Al desembre de 2009 es va posar en servei el tram de prolongació de la Línia 4 del TRAM, amb set noves parades i dóna servei a barris com Albufereta, Cap de les Hortes i Platja de Sant Joan.