Publicat
Arxivat com Notícies, Notícies TRAM.

En el trajecte Altea-Teulada s’explicaran les curiositats del recorregut dins de les activitats pel centenari de l’arribada del ferrocarril a Altea

El diumenge, de 10 a 12 hores, hi ha visites guiades a les tres exposicions que commemoren el segle d’història del tren Alacant-Altea

El parc de l’estació, l’antic depòsit de Locomotores i el Gran Hotel la Marina ensenyen material ferroviari, històric i fotogràfic

Els usuaris del TRAM d’Alacant podran satisfer dissabte que ve dia 6 la seua curiositat històrica sobre el Trenet de la Marina en realitzar-se una explicació en ruta, en el propi tren des d’Altea fins a Teulada, en la que es donaran detalls tècnics i es comptaran anècdotes de les distintes estacions, municipis i paratges d’aquest recorregut.

Per a això, Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) noliejarà una composició doble que eixirà de Benidorm a les 10:38 hores i que arribarà a Altea a les 10:50 hores. Una vegada a bord totes les persones interessades, s’explicarà durant el trajecte fins a Teulada, entre altres curiositats, quants i quant mesuren els ponts, viaductes i túnels que hi ha en la línia, com es denominava en altres temps l’estació d’Olla d’Altea, al costat de quina estació es jugaven partits de pilota valenciana, per on transitaven els bandolers en el Mascarat, on s’iniciava la línia de tartanes per a arribar a Benissa o què famós celler de Teulada carregava el seu raïm en el ferrocarril.

Aquesta iniciativa forma part de les activitats que FGV i l’Ajuntament d’Altea, amb motiu del centenari de l’arribada del ferrocarril a aquesta localitat de la Marina Baixa des d’Alacant, han programat al llarg de novembre i desembre. Aquest diumenge, en concret, es realitzen visites guiades gratuïtes a les tres exposicions obertes al públic amb motiu de l’efemèride, que commemora des del 28 d’octubre un segle del tren en la comarca.

La línia de ferrocarril, amb ample de via mètrica i tracció a vapor, es va inaugurar entre Alacant i Altea el dia 28 d’octubre de 1914, i entre Altea i Dénia l’11 de juliol de 1915, amb una longitud de 92,7 km. En l’actualitat, aquesta línia forma part del TRAM d’Alacant, en concret pertany a la Línia 9 (Benidorm-Dénia).

Tres mostres

Les esmentades mostres obrin les seues portes els diumenges de 10 a 14h i les visites guiades es dividixen en tres exposicions repartides pel conjunt de l’estació d’Altea. En l’antic Gran Hotel la Marina s’oferix un recorregut històric a través d’aquest establiment de principis de segle on s’ha reconstruït el menjador i una habitació completa, així com altres tres espais que expliquen la construcció de la línia, les estacions i les transformacions que van produir en la comarca.

A més, permet veure com s’organitzava la circulació en una estació, així com aquells elements que utilitzava la brigada de Vies i Obres per a exercir les seues funcions diàries. Aquesta mostra està composta per peces de material ferroviari, documents i fotografies inèdites, aportats per aficionats al ferrocarril de la zona i de l’arxiu de FGV. La Casa Fonda, propietat de Ximo Romà, va ser construïda darrere de l’arribada del tren a Altea i manté el mobiliari original de principis del segle XX.

En l’antic depòsit de locomotores de l’estació s’ubica una selecció de material pesat i ferramentes, a més d’una reproducció a escala del conjunt de l’estació d’Altea. Finalment, en el parc de l’estació es pot admirar a l’aire lliure exhibix dos interessants peces de material ferroviari: el pont giratori i una grua mòbil de 1911.

Fins al moment, més de cinc-centes persones han visitat les exposicions commemoratives del centenari del Trenet de la Marina des de la seua inauguració el passat 13 de novembre. Romandran obertes fins al 14 de desembre.

De manera paral•lela a les visites guiades a les exposicions, s’han organitzat conferències sobre el “Trenet” de la Marina des de diferents punts de vista: històric, tècnic o social. El muntatge de les exposicions i la coordinació de les visites guiades i conferències es duen a terme per Vicente Serrat (cap d’estació d’Altea des del 1990 al 2013 i Juan Vicente Martín Devesa (historiador i escriptor).