Publicat
Arxivat com Corporativo, Noticias FGV, Notícies, RSC.

  • Es tracta d’un sistema d’ajuda per a facilitar l’orientació en les estacions per a persones cegues o amb discapacitat visual
  • L’aplicació utilitza la cambra de qualsevol dispositiu mòbil per a llegir la senyalització a través d’un codi QR

La Generalitat ha fet el primer pas per a implantar en les estacions i parades de Metrovalencia i TRAM d’Alacant la tecnologia de senyalització i guiat Navilens. Aquest sistema de guiat funciona mitjançant marcadors, que, basant-se en la visió artificial, són capaces de guiar d’una manera ràpida, fàcil i fiable a persones amb discapacitat visual.

Per a això, ha licitat per 836.110 euros, IVA inclòs, la seua posada en servei, que s’ha previst per a 2023 a València i Alacant. L’adquisició d’aquesta tecnologia es finança amb fons comunitaris procedents del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

Aquesta actuació forma part de les actuacions que *Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) està desenvolupant per a millorar el servei que presta, i que no sols es limita a l’adequació de totes les seues instal·lacions a les exigències de les normatives sobre Accessibilitat, sinó que va un pas més enllà de l’exigit proposant-se donar a les persones amb discapacitat la major autonomia possible, es pretén amb aquesta contractació avançar cap a la consecució de l’Accessibilitat Universal.

Aquest sistema de guiat funcionat mitjançant marcadors que, basant-se en la visió artificial, permet guiar d’una manera ràpida, fàcil i fiable a les persones amb discapacitat visual. Es tracta d’una tecnologia nova i única en el mercat mundial, patentada a Espanya per Neosistec, i en procés de concessió de patents en diferents països a nivell mundial.

Aquesta aplicació utilitza la cambra de qualsevol dispositiu mòbil per a llegir la senyalització distribuïda en les instal·lacions, gràcies a un codi QR, expressament creat per a aquesta solució, i a través del qual es pot rebre informació instantània, sense necessitat de panells o pantalles electròniques.

L’objectiu és facilitar l’orientació en les estacions i parades per a persones cegues o amb discapacitat visual, i que compta amb un important reconeixement entre diferents associacions de persones usuàries.

No obstant això, també és útil per a viatgeres i viatgers que no tenen discapacitat visual ja que permet accedir a la informació de les senyalitzacions en l’idioma dels usuaris, permetent igualment orientar-se a les persones que desconeguen l’idioma utilitzat per l’empresa ferroviària.

Aquest projecte millora les condicions d’accessibilitat i de la qualitat en la informació aportada al client i, també, contribueix a la digitalització dels sistemes d’informació per als usuaris i usuàries en temps real, avançant cap a la transformació digital dels serveis ferroviaris.