- La iniciativa “Pots muntar-te pagant el teu viatge o muntar-te pel·lícules que ens defrauden a tots” s’ha instal·lat en trens i estacions
- L’empresa pública desenrotlla diverses iniciatives en Metrovalencia i TRAM d’Alacant per a reduir el nombre d’impagaments
Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) ha llançat una campanya per a recordar als usuaris que han d’accedir al metro o al tramvia amb el seu corresponent títol de transport. Amb esta iniciativa es pretén conscienciar els viatgers de Metrovalencia i TRAM d’Alacant de la importància que té no cometre frau a l’hora d’utilitzar el transport públic.
“Pots muntar-te pagant el teu viatge o muntar-te pel·lícules que ens defrauden a tots” és el missatge d’esta iniciativa que, al llarg de les pròximes setmanes, s’anirà desenrotllant amb nous originals, instal·lats en trens, tramvies, estacions i parades de València i Alacant, a més de en les webs pròpies i xarxes socials.
El director gerent de FGV, Juan Andrés Sánchez Jordán, ha explicat que “esta campanya de conscienciació se suma a les iniciatives que FGV està desenrotllant al llarg d’enguany per a reduir l’índex de frau en Metrovalencia i TRAM d’Alacant”.
“Estes mitges s’han concretat en l’aplicació d’un nou suplement per als viatgers sense títol de transport, la intensificació dels controls en col·laboració amb la Policia de la Generalitat, la instal·lació de nous tancaments en estacions de superfície o la promoció de títols a preus més assequibles com la targeta TuiN”, ha destacat Sánchez Jordán.
Des de l’1 d’abril d’este mateix any s’ha modificat el suplement per viatjar sense títol de transport, que ha passat de 50 a 100 euros. Les persones a qui se’ls imposa este suplement de 100 euros tenen un termini de pagament de 30 dies naturals, amb el descompte del 50% dins dels primers 15 dies.
A més, des de les empresa pública s’han intensificat el nombre de controls antifrau, en els que participa de manera habitual la Policia de la Generalitat, en hores i zones consideres com a “crítiques” de la xarxa de Metrovalencia i TRAM d’Alacant, amb la finalitat de reduir el nombre de viatgers que accedixen als trens i tramvies sense títol de transport validat.
Les mesures contra el frau també comprenen diferents accions organitzatives i tècniques, com la promoció de la targeta portamonedes TuiN en les seues distintes modalitats, la instal·lació progressiva de línies de validació en estacions de superfície o l’automatització de l’obertura i tancament dels vestíbuls de superfície.
Segons dades de FGV, TRAM d’Alacant va tancar el passat exercici 2017 amb un índex de frau estimat del 3,86% en el conjunt de les seues línies. Per part de Metrovalencia es va registrar un índex de frau estimat del 2,74% en el conjunt de les seues línies.
Este percentatge representa la mitjana dels viatgers que accedixen de manera irregular als trens i tramvies i que són detectats en els controls que de manera constant realitza el personal de l’empresa. En 2017, com resultat dels diferents controls realitzats pel personal d’intervenció de FGV, a Alacant es van imposar un total de 1.708 suplements o sancions econòmiques i 8.559 en Metrovalencia.
Els suplements emesos corresponen a persones que viatgen sense el títol de transport, no ho han validat a l’entrada, el títol no complix les seues condicions de validesa, té un contingut il·legible totalment o parcialment, ha caducat o correspon a una zona diferent de la del viatge realitzat.
També es considera frau el d’aquelles persones que viatgen amb una targeta de transport personalitzada suplantant a la seua titular o contravenint qualsevol altra norma d’ús, així com als que han recarregat el seu títol de transport en una targeta sense contacte de manera fraudulent.