Publicat
Arxivat com Material mòbil, Noticias FGV, Notícies Metrovalencia, Notícies TRAM.

  • La norma concreta les actuacions que han de realitzar les parts implicades, com l’entitat sol·licitant, el cas d’FGV, la Agència Valenciana de Seguretat Ferroviària i els administradors d’infraestructures
  • Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana ja complix en l’actualitat amb les premisses de la nova normativa

El Consell ha aprovat el decret de regulació de les condicions i requisits per a l’autorització de la posada en servici de vehicles ferroviaris i tramviaris que desenvolupa la Llei 7/2018, de 26 de març, de Seguretat Ferroviària, en l’àmbit del sistema ferroviari competència de la Generalitat, en l’actualitat Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV), en les seues explotacions de Metrovalencia i TRAM d’Alacant.

En concret, es regulen les condicions i requisits generals i específics que han de complir els vehicles i els subsistemes estructurals mòbils que els integren.

També s’establixen els requisits que ha de complir les parts implicades; és a dir, el sol·licitant, quan presente una sol·licitud d’autorització de posada en servici de vehicles; l’Agència Valenciana de Seguretat Ferroviària, quan tramite la sol·licitud; i els administradors d’infraestructures, quan establisquen condicions per a la realització de proves en les seues xarxes i faciliten informació per a l’autorització del vehicle en relació amb l’àrea d’ús.

També és objecte d’esta regulació la definició del procés que s’ha de seguir per a l’autorització i posada en servici de vehicles.

Competències

Malgrat que el sistema ferroviari de competència autonòmica valenciana no està sotmés al compliment de la normativa tècnica europea emesa per l’Agència Ferroviària de la Unió Europea, FGV complix amb els estàndards comunitaris i treballa per a perfeccionar els seus sistemes de seguretat, independentment que l’adopció d’un mètode comú de seguretat per a l’avaluació i valoració del risc únicament és aplicable a la Xarxa Ferroviària d’Interés General de l’Estat.

Per això, el decret considera que és recomanable que s’apliquen en la xarxa autonòmica normes sobre seguretat ferroviària contrastades, d’àmplia acceptació en el sector ferroviari europeu. En conseqüència, s’adopten en este decret els criteris de gestió de riscos que s’arrepleguen en la citada normativa europea, a excepció del referent a la interoperabilitat i als criteris per a l’acreditació o reconeixement de l’organisme d’avaluació.

En el cas d’FGV, que explota la xarxa de metro i tramvia a la província de València i la de tramvia, tren-TRAM i tren convencional de la d’Alacant, ja s’està complint amb esta normativa.

Contingut

El títol I d’este decret delimita l’objecte i l’àmbit d’aplicació del decret, així com el concepte dels mètodes d’avaluació i gestió de riscos, definicions i acrònims.

Els títols II i III regulen respectivament els requisits de seguretat generals i específics exigibles als diferents subsistemes estructurals mòbils i la normativa tècnica d’aplicació, inclosa la figura dels organismes designats per a dur a terme l’avaluació del procés de conformitat del vehicle amb estes normes.

Finalment, el títol IV regula el règim d’autorització de posada en servici de vehicles i s’estructura en huit capítols, que desenvolupa, entre altres aspectes, les consideracions prèvies a tindre en compte en relació amb el procés d’autorització de posada en servici, els possibles casos d’autorització i les responsabilitats dels diferents agents, així com la comunicació inicial prèvia a l’autorització i posada en servici dels vehicles.

També es regula el procés d’avaluació i la sol·licitud d’autorització de posada en servici, i es desenvolupa respectivament les fases de presentació i tramitació d’esta i la documentació definitiva que s’ha de generar en relació tant amb l’expedició de l’autorització com amb el registre del vehicle.

Finalment, este Títol IV determina les fases posteriors a l’expedició de l’autorització i desenvolupa els aspectes relatius a les actuacions de comprovacions prèvies a la utilització del vehicle i la seua posterior supervisió, així com el règim de suspensió, revocació o modificació d’una autorització.