Arcadi España anuncia la incorporació de més personal en Metrovalencia i TRAM d’Alacant per a realitzar labors d’informació i control

Publicat
Arxivat com Corporatiu, Noticias FGV, Notícies.

  • Els 150 informadors s’encarregaran de vetlar sobre el compliment de les normes de sanitàries i de prevenció en vigor
  • El conseller ha presentat un conjunt d’actuacions per a garantir un transport segur i un nou informe sobre la presència de COVID-19 en estacions i unitats
  • També ha anunciat que s’han reforçat les labors de neteja i desinfecció als trens i tramvies mitjançant nebulització amb peròxid d’hidrogen

El conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, ha anunciat que Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) ha iniciat el procés per a incorporar 150 persones que realitzaran labors d’informació i control sobre el compliment de les normes de sanitàries i de prevenció en vigor, conseqüència de la pandèmia provocada per la COVID-19.
Arcadi España ha destacat que “aquesta mesura se suma a les que des de l’inici de la crisi sanitària la Generalitat ha anat prenent per a garantir un servei de transport amb les majors garanties de seguretat, i seguint en tot moment les indicacions de les autoritats estatals i autonòmiques”.
Entre les tasques d’aquests auxiliars figuraran les de vetlar pel compliment, per part de les persones usuàries dels serveis de transport, de les normes sanitàries en vigor, com l’ús obligatori de la màscara, així com de les recomanacions efectuades per les autoritats sanitàries, recordant l’existència de gels hidroalcohòlics a l’interior d’estacions i unitats.
A més, col·laboraran en el control d’accés i aforament, ajudant a la correcta distribució de clients en andanes i unitats i assegurant el correcte ús de les instal·lacions, així com notificant possibles incidències.
Evolució de viatgers i control d’aforament
El conseller ha explicat que “la crisi sanitària va provocar en un primer moment que la demanda se situarà durant el període de confinament en registres inferiors al 10%, respecte a l’any anterior. Lògicament, el procés de desescalada ha permés que els viatgers hagen tornat a confiar en els serveis de transport que ofereixen Metrovalencia i TRAM d’Alacant però hui dia el nostre grau d’ocupació encara continua sent una mica inferior al 60% respecte al passat any”.
“Des de l’1 de setembre FGV està oferint el 100% del servei. En el TRAM d’Alacant s’ha augmentat considerablement la capacitat de les unitats que circulen per la zona universitària, mitjançant la utilització de composicions dobles. Aquesta mateixa mesura s’ha implantat en el tramvia de València, posant en circulació la totalitat de material mòbil disponible per a això s’ha duplicat la capacitat del major nombre possible de circulacions, dins de la disponibilitat de material mòbil actual”, ha assenyalat Arcadi España.
En les línies de metro de València s’han previst afegir als serveis previstos de manera habitual alguns trens en hora punta, amb la finalitat de descongestionar a aquells que presenten major grau d’ocupació, en els trams horaris més concorreguts.
Davant aquest progressiu augment de persones usuàries, Metrovalencia disposarà de pantalles informatives, distribuïdes en els vestíbuls de les principals estacions de la xarxa, en la qual s’oferirà informació a temps real del grau d’ocupació dels pròxims trens que vagen a circular per aquestes.
Les pantalles s’han instal·lat en les estacions de Colón, Xàtiva, Àngel Guimerà, Machado, Benimaclet, Facultats, Alameda, Avinguda del Cid, Torrent Avinguda, Patraix, Jesús, Plaça Espanya, Nou d’Octubre, Mislata, Amistat-Casa de la Salut, Ayora i Beniferri.
El conseller ha explicat que “les actuacions previstes per a controlar l’accés a trens i estacions se sumen a les mesures ja aplicades per a evitar la propagació del coronavirus. Juntament amb l’obligació d’utilitzar màscara en tots els desplaçaments en transport públic, FGV ha instal·lat dispensadors de gel hidroalcohòlic en els accessos a les principals estacions de Metrovalencia i TRAM d’Alacant, i a l’interior de les unitats.”
Arcadi España ha apuntat també que “la conselleria ha mantingut contactes amb les universitats i els agents socials amb l’objectiu de flexibilitzar al màxim les hores d’entrada i eixida dels centres universitaris i empreses, per a aconseguir així un accés progressiu a les estacions i parades pròximes”.
Més neteja i desinfecció
A més, davant l’increment del nombre de viatgers, com a mesura addicional a les de neteja, desinfecció i renovació de l’aire que ja es realitzen en els últims mesos, tant en tallers com en les terminals de línies; l’empresa ha reforçat les labors de neteja dels trens i tramvies en servei durant el recorregut d’aquests, amb més personal destinat a aquestes labors.
També, FGV ha incorporat la desinfecció per mitjà de nebulització volumètrica amb peròxid d’hidrogen. Al llarg d’aquests últims mesos, l’empresa pública ha estudiat, analitzat i comprovat aquest sistema de desinfecció, el qual ha sigut ratificat pel Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) certifica l’anul·lació total de la capacitat infectiva del SARS-CoV-2, amb el que s’aconsegueix una total desinfecció integral.
Addicionalment aquest sistema permet, activant els sistemes de ventilació de les unitats, que el producte entre dins dels circuits d’aire no accessibles manualment. D’aquesta forma s’aplica el seu efecte virucida a les superfícies i zones d’aqueixos circuits, que pot ser un focus d’estacionament i distribució al llarg de la unitat de partícules transmisores de la infecció.
Obertura automàtica de portes en tramvies
El conseller ha informat que FGV està ultimant les proves de qualitat i seguretat del nou sistema d’obertura automàtica de portes dels tramvies de València i Alacant, que a partir d’aquesta setmana s’implantarà de manera permanent. D’aquesta forma es redueix al mínim el contacte que els viatgers puguen tindre amb els elements del material rodant.
Estudi del CSIC
El conseller ha anunciat que s’ha efectuat un nou estudi per a determinar la presència de COVID-19 en les instal·lacions i trens de Metrovalencia i TRAM d’Alacant, continuació del realitzat el mes de juny passat.
En aquest procés, igual que l’estudi completat al juny, es busquen sempre les pitjors condicions possibles, analitzant les mostres dels elements de molt de contacte de les estacions i trens amb major afluència diària de viatgers, a més dels filtres d’aire condicionat dels trens.
L’anàlisi de les mostres, dut a terme per l’Institut d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments (IATA), que depèn del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) del Ministeri de Ciència i Innovació, estableix que, de les 32 mostres analitzades, únicament, en una de les mostres de les reixetes de ventilació de València s’ha detectat presència de traces inactives de la cadena d’ARN del virus, però en tot cas no infeccioses.
La ventilació de trens i tramvies és fonamental per a la minimització del risc. En el cas dels trens de FGV, cada menys de 3 minuts es produeix una renovació completa de l’aire, per la qual cosa qualsevol element que estiguera en l’ambient seria captat pel sistema. Si a això se li suma l’ús de màscara i la utilització d’hidrogels, el resultat és el demostrat per diferents estudis realitzats en països com França, Regne Unit, el Japó o la Xina, en els quals es taxa la probabilitat de contagi en el transport públic entre l’1% i el 0,005%.
Arcadi España ha explicat que “aquests estudis se sumen a les mesures que s’apliquen per part de FGV per a poder garantir, tant als viatgers i viatgeres com als treballadors i treballadores, la confiança de viatjar i treballar en un ambient segur, pel que respecta a la prevenció sanitària, i que permet comptar amb la informació precisa de l’existència o no de COVID-19”.