Publicat
Arxivat com Noticias FGV, Notícies, Notícies Metrovalencia, Notícies TRAM, RSC.

  • Les actuacions afectaran el material mòbil, estacions, passos a nivell i entre andanes, peatge, formació i sistemes d’informació al viatger.
  • Les mesures estan englobades en el Pla d’Accessibilitat Universal de FGV 2017-2023

Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) realitzarà al llarg de l’any en curs un important esforç inversor per a dur a terme distintes actuacions en matèria d’accessibilitat.

El director gerent de FGV, Juan Andrés Sánchez Jordán, ha explicat que “el pressupost dedicat a este capítol per a 2018 aconseguirà els 3,7 milions d’euros a través de diferents actuacions tant en Metrovalencia com en el TRAM d’Alacant i que afecten trens i tramvies, estacions, passos a nivell i entre andanes i nous equipaments d’informació i atenció al viatger”.

“Amb les inversions planificades es pretén donar un important impuls al Pla d’Accessibilitat Universal de l’empresa pública posat en marxa el passat exercici amb la finalitat de garantir un transport públic accessible per a totes les persones, al llarg de tot el procés del viatge” ha destacat Sánchez Jordán.

En material mòbil, a més de la notable inversió en les noves unitats duals (eléctrico-diésel) per a Línia 9 del TRAM d’Alacant (Benidorm-Dénia), que destaquen per les seues àmplies prestacions en accessibilitat, enguany s’ha programat en les unitats de València i Alacant la substitució dels seients entapissats per seients plàstics, més higiènics i de fàcil manteniment; el canvi de color dels seients reservats, per a evidenciar l’ús preferent d’estos seients; i el vinilado de les portes de servici per a donar-los un alt contrast amb la resta de la unitat.

Mereixen una menció especial els trens 4.300 de Metrovalencia, en els que s’eliminaran els seients abatibles de l’espai reservat a les cadires de rodes i es col·locaran espatleres; i la modificació de portes de servici, per a dotar-les de polsadors d’obertura que puguen ser accionats amb la palma de la mà, a una altura accessible, i dels avisos lluminosos i acústics interiors i exteriors. Estes actuacions tindran continuïtat en 2019.

En relació a les estacions i parades, cal destacar les partides destinades en el Pla de Modernització de la Línia 9 del TRAM d’Alacant, per a adaptar les instal·lacions de FGV de manera universal i garantir itineraris accessibles, com el rebaix d’andanes d’estacions i baixadors de la L9 d’Alacant, per a disminuir la seua altura i adequar-los al nou material mòbil, així com l’adequació d’itineraris, rampes, escales, mobiliari, etcètera.

També s’inclou en este apartat l’execució de la 4a fase de plataformes Persones de Mobilitat Reduïda (PMR) en xarxa de Metrovalencia, minimitzant el buit entre el material mòbil i l’andana, o els tancaments de les estacions de Paiporta, actuació que remodelarà els accessos i millorarà l’accessibilitat en la zona, i de València Sud.

Respecte als passos a nivell i entre andanes, es destinarà més de mig milió d’euros a millorar la seguretat i l’accessibilitat dels passos a nivell i entre andanes de Metrovalencia.

En matèria de peatge s’adquiriran noves màquines automàtiques de venda de títols de transport per a València i Alacant. Estos compliran amb els requisits en accessibilitat per a garantir el servici a les persones amb discapacitats orgàniques, sensorials i cognitives, amb els seus respectius programari adaptats per a la locució, maneig per part de persones amb discapacitat visual i navegació fàcil. En concret, s’adquiriran 59 noves expenedores per a Metrovalencia i màquines de peatge embarcades en les noves unitats duals de la L9 del TRAM d’Alacant i s’instal·laran validadores frontals en els passos PMR de les estacions subterrànies de Metrovalencia.

Sobre els sistemes d’informació al viatger també se’n va a actuar, amb més de 700.000 euros en millores aplicades als sistemes de teleindicadores, APP, megafonia i senyalètica de les estacions.

Finalment, cal destacar que la Direcció de Clients i Accessibilitat està impulsant la formació del personal en accessibilitat, a través de la realització de cursos sobre el tracte a persones amb discapacitats, en especial les cognitives o del desenrotllament, la tramitació de la certificació en accessibilitat, UNIX-7000000, la celebració de jornades amb altres operadores i entitats vinculades al món de la discapacitat, i el desenrotllament de projectes d’innovació per a millorar l’accessibilitat en tots els aspectes de la seua activitat.

El Pla d’Accessibilitat Universal de FGV, que comprén el període 2017-2023, ha comptat amb les aportacions de tots els col·lectius implicats i el seu objectiu és emmarcar qualsevol acció que ara o en el futur realitze FGV, a fi d’oferir un transport públic universal per a totes les persones.

El pla es basa en els principis d’autonomia, igualtat, seguretat i comoditat per al client. L’objectiu final és aconseguir que el transport públic siga accessible per a tots i en tot el procés del viatge, des del moment que es pensa a viatjar fins que s’abandona l’estació, a través d’una sèrie d’accions dirigides, tant a eliminar barreres físiques, com de comunicació i informació amb tots els col·lectius.

El desenrotllament del pla compta amb la col·laboració de diverses entitats del sector, entre elles les diferents associacions integrades en CERMI Comunitat Valenciana que, al seu torn, formen part d’una Comissió de Seguiment que col·labora amb FGV a proposar i valorar iniciatives encaminades a millorar l’accessibilitat dels servicis de transport a València i Alacant.