- L’empresa de la Generalitat, pionera en este camp, participa en la Comissió d’Accessibilitat Universal d’ATUC en la capital catalana
- Les explotacions ferroviàries espanyoles analitzen i compartixen experiències relatives a esta matèria en el transport urbà
Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) participa en la reunió de la Comissió d’Accessibilitat d’Associació d’Empreses Gestores dels Transports Urbans Col·lectius (ATUC) que se celebra els dies 13 i 14 de juny a Barcelona.
Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) i Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) acullen en les seues instal·lacions a una vintena d’explotacions de transport que participen en esta trobada en què es combinen les visites tècniques amb presentacions i debats entorn de la situació actual de l’accessibilitat al sector i del seu futur.
En esta jornada presenten ponències TMB i FGC, així com Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) que exposa la seua experiència relativa a les àrees de rescat accessibles, espais existents en les xarxes de Metrovalencia i TRAM d’Alacant que es configuren de tal manera que permeten l’evacuació de persones amb persones de mobilitat reduïda en condicions de seguretat davant de situacions d’emergència.
L’empresa pública valenciana és pionera en este camp, disposant en l’actualitat de les dites àrees en les estacions de Luceros, Alboraya-Peris Aragó, Alboraya-Palmaret, Benimàmet, Les Carolines-Fira i en l’acabat d’inaugurar túnel de la Serra Grossa d’Alacant.
La línia 10 de Metrovalencia, actualment en construcció, contempla la instal·lació d’este tipus d’àrees en totes les instal·lacions susceptibles de disposar de les mateixes, actuació que es repetirà en totes les instal·lacions noves o en aquelles remodelacions on la infraestructura ho permeta.
Entre els objectius que es perseguixen en este tipus de trobades, destaca l’aportar experiències i solucions que permeten a les empresa de transport incidir en la necessitat d’eliminar a més de les barreres físiques, les de comunicació i les d’actitud que també condicionen l’ús del transport per a moltes persones.
La creació d’un grup de treball específic sobre accessibilitat universal de metros i tramvies en el marc d’ATUC per a analitzar i compartir experiències d’esta matèria en el transport urbà entre les distintes empreses del sector, es va impulsar des de FGV a proposta del seu director-gerent, Juan Andrés Sánchez Jordán.
En la constitució de la comissió, que va tindre lloc a València el 28 de setembre de 2017, Sánchez Jordán va presentar el Pla d’Accessibilitat Universal 2017-2023 de FGV, que té com a objectiu que el transport públic siga accessible per a tots i en tot el procés del viatge, des del moment que es pensa a viatjar fins que s’abandona l’estació. Amb este document s’establixen les bases i es fixa el full de ruta per a garantir un transport públic basat en criteris “d’igualtat, dignitat, màxima autonomia, comoditat i seguretat”.
L’associació ATUC està integrada per les empreses d’autobusos, metros i ferrocarrils, públiques i privades, responsables del transport col·lectiu urbà de les principals ciutats d’àmbit estatal, amb un índex de participació, en el dit àmbit, superior al 78% de viatgers amb autobús, del 100% de viatgers amb metro i de tota la xarxa de Rodalies de Renfe.
Els objectius d’ATUC són potenciar la utilització del transport urbà i periurbà col·lectiu i proposar i estudiar mesures conduents amb este fi; defendre la qualitat en la prestació dels servicis i promoure de desenrotllament tecnològic que faça factibles tals millores i realitzar i promocionar estudis d’investigació de quantes facetes concernix al transport en els nuclis urbans.
Així mateix, es pretén promoure seminaris, jornades, comissions de treball, enquestes d’estudis, etcètera i establir contactes nacionals i intercanvis amb organismes i associacions nacionals i internacionals.