Publicat
Arxivat com Notícies, Notícies TRAM, Oci i cultura.

La mostra es realitzarà en la Casa Museu La Bavera dels Aragonés, a cent metres de l’estació del TRAM de Creueta

Fotografies i panells informatius explicaran la importància del tren en la comarca fins al 6 de gener

Més de mil persones han visitat les tres mostres commemoratives a Altea

La localitat alacantina de La Vila Joiosa prendrà la setmana que ve el testimoni de la seua veïna Altea amb l’exposició “Centenari del Trenet de la Marina” que commemora el segle en servei de la línia Alacant-Altea, que passa pel municipi. La mostra es realitzarà en la Casa Museu La Bavera dels Aragonés, edifici habilitat per a exposicions situat a uns 100 metres de l’estació de Creueta.

L’Ajuntament de La Vila Joiosa cedirà a Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) fotografies i facilitarà el suport del personal del Museu i de l’arxiu municipal. Amb aquest material, junt amb una part important de l’exposat en la mostra recentment conclosa a Altea, es conformarà l’exposició, que s’inaugurarà el 22 de desembre i que durarà fins a el fins al 6 de gener.

El mateix dia de la inauguració es duran a terme a les 20 hores dues ponències sobre el centenari. En la primera participaran l’historiador i escriptor Vicent Martí Devesa i el cap d’estació d’Altea del 1990 al 2013 Vicent Serra Conejero. En la segona, ho faran el director de Vila Museu, Antonio Espinosa, i el responsable de l’Arxiu Històric de La Vila Joiosa, Albert Alcaraz.

A més, el dilluns 29 de desembre, també a les 20 hores, tindran lloc altres dues ponències. La primera, “Història i evolució de l’explotació del Trenet de la Marina”, a càrrec de José Marcos Ortega, professor del Departament d’Enginyeria Civil de la Universitat d’Alacant i, la segona, “Importància de la geografia de la Marina Baixa en la construcció del Tren Alacant-Dénia“, per Agustí Galiana, president de l’Associació d’Estudis de la Marina Baixa.

La línia de ferrocarril, amb ample de via mètrica i tracció a vapor, es va inaugurar entre Alacant i Altea el dia 28 d’octubre de 1914, i entre Altea i Dénia l’11 de juliol de 1915, amb una longitud total de 92,7 quilòmetres. La línia Alacant-Dénia va ser traspassada en 1986 a la Generalitat Valenciana. El 10 de novembre de 1986 es va crear l’entitat de dret públic Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) i la línia va passar a dependre d’aquesta.

En l’actualitat, aquesta línia forma part del TRAM d’Alacant, en concret la connexió amb Altea pertany a la Línia 9 (Benidorm-Dénia) i amb La Vila Joiosa a la Línia 1 (Estels-Benidorm).

Més de mil visites a Altea

D’altra banda, les tres exposicions que s’han realitzat a Altea fins a diumenge passat 14 de desembre per a commemorar el centenari de l’arribada del ferrocarril en la població alacantina han registrat la visita d’1.030 persones.

Les esmentades mostres es dividien en tres exposicions repartides pel conjunt de l’estació d’Altea. En l’antic Gran Hotel la Marina s’oferia un recorregut històric a través d’aquest establiment de principis de segle on es va reconstruir el menjador i una habitació completa, així com altres tres espais que explicaven la construcció de la línia, les estacions i les transformacions que van produir en la comarca.

En l’antic depòsit de locomotores de l’estació es va ubicar una selecció de material pesat i ferramentes, a més d’una reproducció a escala del conjunt de l’estació d’Altea. Finalment, en el parc de l’estació es va poder admirar a l’aire lliure dos interessants peces de material ferroviari: el pont giratori i una grua mòbil de 1911.