Publicat
Arxivat com Noticias FGV, Notícies.

La data de l’11 de juliol del 2015 té un especial significat per a Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana, pel fet que es complix el centenari de l’arribada del ferrocarril a dos poblacions de l’actual xarxa FGV, Dénia i Villanueva de Castellón, la primera des d’Alacant i la segona des de València.

Els denominats Trenet de la Marina i Trenet a la Ribera complixen un segle de desplaçaments de trens, hui en dia davall la tutela de l’empresa pública autonòmica amb la Línia 9 del TRAM d’Alacant i la Línia 1 de Metrovalencia, respectivament.

Centenari del TRAMLa línia a Dénia destaca pel seu accidentat terreny. A principis del segle XX es van construir 2,5 quilòmetres de túnels, 7 viaductes, 17 ponts metàl•lics de més de 8 metres, 38 passos inferiors o superiors, 25 per cent amb un del traçat en corbes de ràdio inferior a 500 metres, 35 quilòmetres del traçat en terraplé i 40 quilòmetres en trinxeres, de via única en la seua totalitat.

L’origen d’este “Trenet de la Ribera” es troba en la concessió de 1891 atorgada a Juan Illa Domenech per al transport dels vins de la baronia de Turís i el carbó de Dosaigües. No obstant això, contratemps quant a la qualitat del mineral i plagues vinícoles van obligar a modificar els seus objectius cap al comerç dels cítrics, i a fixar Villanueva de Castellón com a final de línia.

Ambdós celebracions tindran actes commemoratius, com l’exposició en l’estació de Dénia que recopila documents, fotografies i objectes relacionats amb l’arribada del ferrocarril a esta població o el viatge demà d’un comboi especial de la Línia 9 del TRAM amb distintes autoritats i parades durant el trajecte.

En el cas de Vilanova, el Centre d’Atenció al Client de l’estació de Colom acollirà a partir de setembre amb l’exposició dels projectes originals més significatius i antics d’esta històrica línia.