Publicat
Arxivat com Noticias FGV, Notícies, Notícies TRAM.

  • FGV organitza una nova exposició que romandrà oberta al públic fins al 16 de maig
  • S’han recopilat documents, fotografies i objectes relacionats amb la arribada del ferrocarril a esta població i a la comarca
  • Amb anterioritat s’han celebrat exposicions a Altea, la Vila-joiosa, Calp, Benissa, Teulada i Gata de Gorgos

L’estació del TRAM d’Alacant de Dénia acull a partir de hui 16 de maig l’última de les exposicions organitzades per Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV), dedicades al Centenari del Trenet de la Marina que unix les localitats d’Alacant i Dénia.

Esta mostra forma part de les activitats programades per FGV amb motiu d’este centenari de la posada en marxa de la línia ferroviària que recorre la costa de la província d’Alacant. Els actes commemoratius es van iniciar al novembre a Altea amb dos exposicions i taules redones i van prosseguir en La Vila joiosa, Calp, Benissa, Teulada i Gata de Gorgos, poblacions pels quals passa el ferrocarril.

La mostra recopila documents, fotografies i objectes relacionats amb l’arribada del ferrocarril a esta població. El contingut principal d’esta exposició pertany a FGV i compta amb aportacions de col•leccions particulars.

100 anys de ferrocarril entre Alacant i Dénia

Esta línia de ferrocarril es va inaugurar entre Alacant i Altea el 28 d’octubre de 1914, i entre Altea i Dénia l’11 de juliol de 1915, per la qual cosa des de FGV s’ha partit d’estes dates per a organitzar, en col•laboració amb els ajuntaments pels quals circula la línia, una sèrie d’activitats commemoratives, amb l’objectiu de posar en valor la història d’este mitjà de transport que des de 1986 gestiona FGV.

La línia destaca pel seu accidentat terreny. A principis del segle XX es van construir 2,5 quilòmetres de túnels, 7 viaductes, 17 ponts metàl•lics de més de 8 metres, 38 passos inferiors o superiors, 25 per cent amb un del traçat en corbes de ràdio inferior a 500 metres, 35 quilòmetres del traçat en terraplé i 40 quilòmetres en trinxeres, de via única en la seua totalitat.

Des de la seua inauguració, la línia va representar una notable millora de les comunicacions per a la comarca de la Marina, així com una important contribució a la potenciació del port de Dénia. En els primers anys transportava fins a Alacant i el seu port les més variades mercaderies de la Marina. Poblacions intermèdies, com Altea, Benidorm o Calp van veure facilitat el transport de mercaderies i viatgers, molt especialment, a partir del creixement demogràfic que es va experimentar amb l’arribada del turisme a algunes poblacions de la comarca, entre les que destaca Benidorm. A pesar de l’auge del transport per carretera a partir de la millora econòmica dels anys 50, el ferrocarril complix una funció social molt important com a mitjà de transport de viatgers.

En l’actualitat la connexió Alacant-Dénia forma part de la xarxa del TRAM d’Alacant que combina un sistema de tren-tram- tramvia i tren dièsel, amb 5 línies en servici, distribuïdes al llarg de més de 100 quilòmetres, amb 71 estacions i que arriba a 13 municipis.