Simulacro Incendio Subestación

Publicat
Arxivat com Corporatiu, Noticias FGV, Notícies.

  • La hipotètica incidència s’ha desenvolupat aplicant totes les mesures de seguretat previstes amb motiu de la COVID-19
  • L’exercici ha permés comprovar el Pla d’Autoprotecció, la coordinació d’efectius, les instal·lacions i la capacitat de resposta

La Generalitat ha efectuat aquesta matinada un simulacre d’incendi en la subestació elèctrica en superfície de Sant Isidre de la xarxa de Metrovalencia, amb l’objectiu de conéixer la capacitat de resposta interna i externa en cas d’emergència.

L’exercici ha permés comprovar el funcionament dels elements de detecció automàtica contra incendis, els procediments del Pla d’Autoprotecció i la correcta coordinació entre les diferents ajudes externes.

En aquest sentit, el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, ha assegurat que “FGV organitza, periòdicament, visites a les instal·lacions i pràctiques de simulació d’incendis en diferents trams de la xarxa, amb l’objectiu que els diferents efectius que participen en aquesta mena d’actuacions es familiaritzen amb les instal·lacions i equips de seguretat en situacions de suposada emergència, per a poder donar una resposta el més eficaç possible”.

Arcadi España ha recordat que l’empresa ferroviària autonòmica i l’Agència Valenciana de la Seguretat i Resposta a les Emergències (AVSRE) van signar al setembre un procediment de col·laboració en matèria de protecció civil i gestió d’emergències “pel qual totes dues parts millorem l’exercici de les nostres competències i funcions, pel que concerneix la planificació, preparació i resposta davant possibles situacions d’emergència en la xarxa autonòmica de transport”.

Enguany, amb motiu de la pandèmia de la COVID-19, s’ha reduït al màxim el nombre de participants i col·laboradors, tant del personal de FGV com de les ajudes externes. A més, durant el desenvolupament del simulacre s’ha tingut en compte en la mesura que siga possible respectar el distanciament social i la utilització de màscara per part de tots els assistents.

El personal de FGV que ha participat en el simulacre pertany a la inspecció del Lloc de Comandament, Telecomandament, Oficina d’Atenció al Viatger, regulació de les Línies 1 i 2, Coordinació de Seguretat i Reforç i la Brigada de Subestacions Elèctriques.

A més, també han participat vigilants de seguretat, bombers de l’Ajuntament de València, Policia Local de València, de la Generalitat i Nacional, així com del “112” del Centre de Coordinació d’Urgències d’Emergències.

Incendi en la subestació

Sobre les 00.30 hores s’ha simulat que el sistema de detecció d’incendis de la primera planta de la subestació elèctrica de Sant Isidre mana una alerta de detecció de fums que salta en el lloc de Telecomandament, situat en el Lloc de Comandament de València Sud, i l’operador del Telecomandament d’Instal·lacions Fixes rep dita alerta de fum i avisa a la Brigada de Subestacions de torn per a la seua comprovació.

La Brigada de Subestacions es personat en la instal·lació de Sant Isidre, ha comprovat que hi ha molt de fum i s’adona que no pot intervindre sense risc pel que es posa en contacte amb el Telecomandament per a verificar l’alerta i transmetre que és necessari realitzar un tall de tensió urgent, qüestió que se li comunica al tècnic del Lloc de Comandament.

A partir d’ací, s’ha activat el Pla d’Autoprotecció, s’ha avisat al 112 i s’ha enviat a una parella de seguretat a la subestació. S’ha simulat el tall de la circulació en els trams afectats i s’ha ordenat l’evacuació de les estacions d’aquest recorregut i s’ha autoritzat el tall elèctric necessari a l’espera de l’ajuda externa, deixant actuar als serveis d’emergències fins a la finalització del seu treball.

El simulacre ha finalitzat sobre les 2.30 hores, amb una primera valoració “positiva” per part de tots els efectius participants a l’espera d’una anàlisi més en profunditat de l’exercici per part de cada departament implicat.