Publicat
Arxivat com Corporatiu, Noticias FGV, Notícies, Notícies Metrovalencia.

  • S’han començat a distribuir més de mig milió de suports en les estacions i màquines d’autovenda de Metrovalencia
  • El 21 de maig de 1994 va entrar en funcionament el primer tram de l’actual xarxa tramviària, que ja compta amb 43 parades i 20 quilòmetres

La Generalitat ha començat a distribuir una targeta de transport per a commemorar els 25 anys de la posada en servici del tramvia modern en la ciutat de València. Els més de mig milió de suports fabricats amb la imatge d’este aniversari es poden obtindre en estacions i màquines d’autovenda de la xarxa de Metrovalencia.

Esta iniciativa forma part de les propostes que Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) ha impulsat per a commemorar este 25 aniversari que des del passat 21 de maig, data en què es va complir esta efemèride, celebra l’empresa pública.

Com a part d’este mateix aniversari, FGV va presentar el logo commemoratiu i un audiovisual com a primeres accions divulgatives. La imatge de l’aniversari és la que s’arreplega en els títols de transport que ara es distribuïxen.

Una altra de les iniciatives previstes per FGV permetrà recuperar la senyalització original que el dissenyador Paco Bascuñán, difunt en 2009, va elaborar per a la posada en servici del tramvia de València en 1994. Un total de 21 cartells dedicats a cada una de les 21 parades inicials del tramvia s’incorporaran novament com a element de senyalització de les mateixes.

FGV també ha instal·lat amb motiu d’este aniversari panells conmemoratiavos denominats “Espais d’Història”, amb fotografies i documentació sobre l’evolució d’este mitjà de transport en la ciutat.

L’estació d’Empalme i les parades de Marxalenes, Benimaclet, La Carrasca i Les Arenes recorren a través d’estos panells la història del trenet i el tramvia, amb la reproducció de projectes originals conservats en l’arxiu de FGV, fotografies històriques i textos explicatius.

155 milions de viatgers

Al llarg d’este quart de segle han sigut més de 155 milions els viatgers els que han utilitzat este mitjà de transport, integrat en la xarxa de Metrovalencia i que en l’actualitat arriba també a les poblacions de Burjassot i Paterna.

El 21 de maig de 1994, amb l’obertura de la Línia 4 del tramvia de València, es va recuperar un sistema de transport públic que des de finals del segle XIX fins a 1970, havia vertebrat la ciutat i articulat la vida quotidiana dels seus ciutadans.

Amb la recuperació d’este mitjà de transport per part de la Generalitat, València es convertia en la primera ciutat espanyola a recuperar un sistema de tramvia, però com a sistema modern i integrat en la ciutat. Des d’eixe moment la seua implantació s’ha anat estenent en altres ciutats, com Madrid, Barcelona, Sevilla o Bilbao.

La línia del tramvia es va inaugurar amb 9’8 quilòmetres de xarxa en via doble, d’ample mètric, amb sengles bucles de retorn disposats en els seus extrems. Les 21 parades disposaven d’andanes de 60 metres de longitud, incloent les rampes d’accés pels extrems.

En estos 25 anys la xarxa tramviària ha evolucionat fins a comptar amb tres línies en servici: Línia 4 (Mes del Rosari/Doctor Lluch), 6 (Tossal del Rei/Marítim Serrería) i 8 (Marítim-Serrería/Marina Reial Joan Carles I). L’explotació actual suma 20 quilòmetres i 43 parades repartides pels municipis de València (32), Burjassot (6) i Paterna (5).