Publicat
Arxivat com Corporatiu, Noticias FGV, Notícies Metrovalencia.

  • El conseller Arcadi España destaca que aquestes actuacions “milloraran el servei i reduiran els temps d’espera en l’àrea metropolitana”
  • Aquests dos punts d’encreuament estan inclosos en el Pla de Millora de Freqüències de la xarxa de Metrovalencia

Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) ha iniciat el procés de licitació per a l’execució de les obres dels projectes constructius dels punts d’encreuament de La Vallesa i El Vedat, corresponents a les Línies 2 i 1 de Metrovalencia, respectivament.

El conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, ha destacat la importància d’aquestes inversions, ja que suposen “un dels primers passos per a executar el Pla de Millora de Freqüències de Metrovalencia, que amb un pressupost total de 230 milions d’euros, donarà resposta a demandes històriques de les persones usuàries del metro”.

Com també ha detallat Arcadi España, aquestes intervencions en la Línia 1 i la Línia 2 de Metrovalencia “tenen com a objectiu millorar el servei i reduir els temps d’espera en l’àrea metropolitana de València per a transformar el nostre model de mobilitat sostenible i fer-lo més eficient, adaptant-lo a les necessitats dels usuaris i les usuàries”.

Aquestes obres compten amb un pressupost de licitació de 4.835.836,16 euros, IVA inclòs i són susceptibles de finançament per algun dels fons i mecanismes previstos per la Unió Europea, FGV ha previst aconseguir una important millora del servei en totes dues zones, en reduir els temps de pas actuals.

En el cas del punt d’encreuament de la Vallesa permetrà aconseguir una important millora dels temps de pas, en fixar una nova freqüència de 12 minuts en el tram de la Línia 2 de Metrovalencia que comprén entre l’estació d’Empalme i L’Eliana, on els temps d’espera actuals són de 15 o 30 minuts, depenent de l’estació. A més, es possibilitarà fixar una nova freqüència de 24 minuts des de l’estació de L’Eliana a Llíria, on actualment la freqüència és de 30 minuts. A més els temps de pas també es milloraran els dissabtes.

Amb la intervenció en El Vedat s’aconseguirà una important millora dels temps de pas, en fixar una nova freqüència de 18 minuts en el tram sud de la Línia 1 de Metrovalencia, entre les estacions de Torrent i Picassent, on la freqüència actual és de 45 minuts.

Pla de Millora de Freqüències

Aquest pla està dotat pressupostàriament amb més de 230 milions d’euros i les primeres actuacions estaran en marxa en 2023, amb l’objectiu de disminuir els temps de pas de circulació en tots els trams de la xarxa de metro i tramvia.

Amb aquest conjunt d’actuacions s’augmentarà la capacitat de transport i es farà un pas fonamental per a consolidar el servei que ofereix Metrovalencia, com una alternativa real a l’ús de vehicle privat.

De la quantitat anunciada, més de 90 milions d’euros s’invertiran en les línies de metro per a desdoblegar trams de via única; augmentar els punts de fuita i encreuament en diferents trams en superfície; suprimir passos a nivell; i modernitzar enclavaments i sistemes de protecció de trens.

El conjunt d’actuacions anunciades permetran reduir considerablement les freqüències de pas, en diferent mesura, en la totalitat de la xarxa en superfície, per la qual cosa lògicament també es reduiran de manera considerable els temps d’espera en el tram subterrani de Metrovalencia.

Actuacions en El Vedat i La Vallesa

En l’actuació del Vedat es requereix la construcció tant d’una nova via 1, com de la nova via 2. Per a la nova configuració es requereix l’adequació de la catenària existent, procedint a la instal·lació de nous pals i al desmantellat dels existents que són necessaris.

En l’actualitat, aquest baixador es troba en una alineació en corba, per la qual cosa es rectificarà el traçat en aquest punt per a poder mantindre la ubicació de les noves andanes al costat del camí que dona accés al Col.legi El Vedat i evitar que s’emplacen en corba.

Pel que respecta a les andanes, s’ha previst la demolició de l’andana existent i la construcció d’una nova andana per a cada sentit. En el projecte s’han tingut en compte tots els requeriments d’accessibilitat, així com la instal·lació de tots els equipaments necessaris (màquina expenedora de bitllets, sistema de videovigilància, sistema de megafonia, teleindicadors).

En la parada de La Vallesa, situada en la Línia 2, s’ha contemplat la construcció d’una nova andana en cada sentit, a uns 70 metres de l’actual en direcció a Paterna i el condicionament d’uns 200 metres de via doble.

En el projecte s’han tingut en compte tots els requeriments d’accessibilitat i tots els accessos, passos entre andanes, rampes, escales i tancaments, així com la instal·lació de tots els equipaments necessaris (màquina expenedora de bitllets, sistema de videovigilància, sistema de megafonia, teleindicadors).

Donada la particularitat de l’àmbit de La Vallesa, al costat del Parc Natural del Túria, s’ha considerat en el projecte la integració ambiental dels elements de l’andana utilitzant materials com la fusta, de manera que l’impacte visual siga el mínim possible i concorde a l’entorn de zona arbrada i natural.

D’igual forma que en El Vedat, s’ha inclòs la construcció d’un quart tècnic per a la ubicació dels equips necessaris per a les instal·lacions ferroviàries i no ferroviàries. Tot això com a previsió de la posterior execució de les instal·lacions per a l’enclavament.