125 Anys del Trenet

Publicat
Arxivat com Corporativo, Noticias FGV, Notícies, Oci i cultura, RSC.

  •  L’empresa de la Generalitat ha cedit material del seu arxiu històric per a la mostra que organitzen Alboraia, Museros i Rafelbunyol
    A més ha iniciat el procés de restauració del tren tractor instal·lat en l’exterior de l’estació d’este municipi de l’Horta Nord

Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) col·labora en l’exposició commemorativa que, amb motiu del 125 aniversari de la posada en marxa del trenet que unix València amb Rafelbunyol, han organitzat els ajuntaments d’esta mateixa localitat, Alboraia i Museros.,

La mostra “125 anys del trenet; Pont de Fusta – AlboraiaMuserosRafelbunyol” compta amb una exposició en cada una d’estes tres poblacions.

La triple mostra, comissariada per Rubén Pacheco, fa referència al context històric i l’impacte econòmic, social i cultural que va tindre la posada en servei d’esta infraestructura ferroviària. A més, les exposicions oferixen imatges de l’època, documents i peces originals, a fi d’explicar i posar de manifest el valor històric del trenet.

FGV ha aportat divers material del seu arxiu històric, com a fotografies, documents i peces originals com a rellotges, banderins, cartells indicatius o gorres pertanyents als diferents uniformes utilitzats a llarg d’este període.

L’acte inaugural, ha comptat amb la presència de subsecretari de la Conselleria d’Habitatge, Obres Publiques i Vertebració del Territori, Francesc Signes, i els representants municipals de estes localitats.

En la seua intervenció, Francesc Signes ha assenyalat que “en estos 125 anys el paisatge ferroviari a la província de València ha evolucionat per a configurar la nostra actual xarxa ferroviària de via estreta, amb noves línies, infraestructures i estacions, però, el verdaderament important és mirar més enllà del trenet, el més important sou, som, tots nosaltres, els nostres records i l’aflorament de les nostres vivències junt amb el tren”.

“La Generalitat, com no podia ser d’una altra manera, participa en la celebració d’este aniversari a través dels fons patrimonials conservats en FGV i la restauració del singular T.4, que tornarà al novembre a Rafelbunyol” ha explicat el subsecretari.

Signes ha destacat també que “125 anys després el trenet necessita modernitzar-se i satisfer les noves necessitats de seguretat i de mobilitat, amb iniciatives com el nou horari nocturn o el Pla de Mobilitat Metropolitana, perquè per a este govern el transport públic és una de les nostres màximes prioritats”.

La triple mostra s’ubica en la Casa de la Cultura José Peris Aragó d’Alboraia, en la Casa de Cultura de Museros i en la Casa de Cultura de Rafelbunyol. Alboraia alberga l’exposició sobre els inicis del ferrocarril, Museros el procés d’implantació de la via estreta i Rafelbunyol la història del trenet en estos 125 anys. Les tres exposicions es poden visitar de forma independent i tracten de recuperar la història d’esta infraestructura vinculada al desenrotllament de la comarca.

Restauració del tractor 4

Com a part de les iniciatives relacionades amb esta commemoració, FGV ha iniciat els treballs de restauració del Tractor 4, exposat com a peça històrica en l’exterior de l’estació de Rafelbunyol, integrada en la Línia 3 de Metrovalencia (Rafelbunyol-Aeroport).

El Tractor T4 forma part de la col·lecció de material històric de FGV i va ser construït per Devís en la dècada de 1930 per a la Companyia de Tramvies i Ferrocarrils Valencians. Els seus inicis com a tractor de maniobres per a remolcar el material ferroviari del trenet estan lligats a la Segona República.

Després de diversos anys fora de la circulació va ser restaurat i ubicat com a monument en 1985 quan es va reformar l’estació de Rafelbunyol, amb l’objectiu de preservar i tindre sempre present l’evolució històrica del transport metropolità.

Per al procés de restauració, coordinat i supervisat pel servici de Conservació Històrica de FGV, ha sigut traslladat des de la seua ubicació als tallers de l’empresa adjudicatària a Picassent.

El retorn del Tractor 4 està prevista per al mes de novembre, coincidint amb la data en què es va inaugurar l’estació de Rafelbunyol, el 18 de novembre de 1893, quan complisca 125 anys.