Simulación de una estación de la Línea 10 de Metrovalencia - Manual BIM de FGV

Publicat
Arxivat com Corporatiu, Noticias FGV, Notícies.

  • Building Information Modeling (BIM) és una metodologia de treball que documenta el cicle de vida de l’edificació i les infraestructures
  • FGV va començar en 2018 a utilitzar aquest sistema com la primera entitat pública de la Comunitat Valenciana a aplicar-lo en projectes propis

Ferrocarrls de la Generalitat Valenciana (FGV) ha publicat en la seua web www,fgv.es el seu Manual BIM, en el qual es recullen totes les instruccions i estàndards per a guiar al personal tècnic de la pròpia entitat i de les empreses col·laboradores externes, per a l’aplicació manera homogènia i estandarditzada d’aquesta metodologia de treball.

Amb la publicació del seu Manual BIM, FGV culmina un de les fites més destacades per part de l’empresa pública en el seu procés d’implantació de la metodologia BIM, iniciada en 2018, sent, en aquell moment, la primera entitat pública de la Comunitat Valenciana que va començar a emprar aquest sistema de treball en els seus projectes.

Building Information Modeling (BIM) és una metodologia de treball que documenta tot el cicle de vida de l’edificació i les infraestructures, fent ús d’eines informàtiques de modelatge 3D amb la finalitat de generar una maqueta virtual a escala real i un arxiu únic, amb tota la informació útil per a tots les parts que participen en el procés i durant tota la seua existència; és a dir, la definició conceptual, el disseny, l’execució i el posterior manteniment.

FGV ja ha utilitzat aquest sistema de treball en els diferents projectes de la Línia 10 de Metrovalencia, que unirà el centre de la ciutat amb el barri de Natzaret i en les últimes obres de modernització de la Línia 9 (Benidorm-Dénia) del TRAM d’Alacant, així com en diferents actuacions promogudes des de l’àrea Tècnica.

L’equip redactor del manual, pertanyent a l’àrea Tècnica de FGV, ha donat a conéixer hui el seu contingut i estructura, mitjançant un format de webinar obert, en el qual ha participat també el director gerent de l’empresa pública, Emilio Bayarri.

Contingut del Manual BIM

El manual de FGV està estructurat en dos volums juntament amb la documentació annexa i els seus apèndixs, de manera que en el primer volum es recullen amb detall els aspectes metodològics i d’estratègia que s’han adoptat per a escometre una implantació modèlica i efectiva en l’empresa.

En el segon volum s’ofereix una guia precisa per a desenvolupar a nivell pràctic tota la metodologia aplicada en els diferents contractes que, hui dia, es gestionen en FGV per al disseny, construcció i manteniment d’infraestructures ferroviàries.

El Manual BIM de FGV, elaborat a partir d’experiències i projectes reals, naix amb la intenció de servir al sector públic per a crear un referent ric i ordenat, al voltant del foment de l’ús d’aquesta metodologia, amb una clara vocació normalitzadora i integradora, de manera pràctica i efectiva.

En la redacció han participat tant el personal tècnic de FGV com empreses consultores especialitzades i col·laboradors externs, creant un dels manuals mes avançats a nivell nacional, que es pot consultar i descarregar a través d’https://www.fgv.es/manual_bim/.