30 Anys de metro, mirant al futur

Publicat
Arxivat com Corporatiu, Corporativo, Noticias FGV, Notícies, Notícies Metrovalencia.

  • La consellera ha inaugurat l’exposició “30 anys de metro”, dedicada a l’evolució de la xarxa subterrània de Metrovalencia
  • El 8 d’octubre de 1988 es va obrir el primer tram subterrani entre les estacions de Beniferri i Hospital

La consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, ha inaugurat en la sala Lametro de l’estació de Colón de Metrovalencia l’exposició “30 anys de metro”. La mostra arreplega l’evolució d’este mitjà de transport al llarg d’estes tres dècades, així com la seua projecció futura prevista amb la nova Línia 10.

Salvador ha destacat que “30 anys després d’aquell primer recorregut suburbà, podem dir que Metrovalencia continua creixent amb la represa de les obres de la Línia 10, després d’anys de paràlisi i de falta de planificació de governs anteriors”.

“A pesar de les limitacions pressupostàries, este govern ha représ el projecte de la Línia 10 fins a Natzaret que va paralitzar l’anterior govern en 2011, compten a una inversió inicial de 50 milions d’euros, una part dels quals els cofinança la Unió Europea a través dels fons Feder”, ha explicat.

L’acte d’inauguració ha comptat també amb la presència del director gerent de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) Juan Andrés Sánchez Jordán, alcaldes dels municipis pels quals circula la xarxa de metro, l’exconseller d’Obres Públiques, de 1989 a 1995, Eugenio Burriel, i l’exgerent de FGV, José María del Rivero.

En esta mateixa intervenció la consellera ha destacat que “aquells itineraris propis del trenet s’han convertit en una xarxa moderna i intermodal que està present en València i un ampli palmito de municipis de la seua àrea metropolitana”.

“Des de la Generalitat, continuarem apostant per un transport públic amb valor afegit per als usuaris i clients. Ja hem anunciat l’ampliació del servici en horari nocturn els caps de setmana, i s’estan estudiant actuacions per a millorar les freqüències en el conjunt de la xarxa”, ha destacat Salvador.

Respecte al servici nocturn previst per Metrovalencia, la consellera ha anunciat que “s’està treballant per a començar a prestar servici els caps de setmana i vespres de festius, i s’espera que puga ser a partir de desembre”.

Exposició en Lametro

FGV ha organitzat esta mostra, aprofitant la commemoració de la posada en marxa el 8 d’octubre de 1988 del primer tram subterrani que unia les línies de ferrocarril de via estreta del nord de la ciutat en direcció a Llíria i Bétera, amb la del sud cap a Villanueva de Castellón.

Amb l’obertura d’este túnel de set quilòmetres de longitud, amb huit estacions entre Beniferri i Hospital (hui Safranar) València es va convertir en la tercera ciutat espanyola amb metro, junt amb Madrid i Barcelona.

En estos 30 anys, les línies de metro i tramvia de València i la seua àrea metropolitana, denominades comercialment com Metrovalencia des de 1998, han desplaçat més de 1.380 milions d’usuaris.

La xarxa de Metrovalencia ha anat creixent fins a consolidar-se com una explotació que combina metro, tramvia i servici de rodalia. En 1988 comptava amb 123,7 quilòmetres de xarxa -dels quals únicament 7 eren subterranis-, amb 79 estacions -huit soterrades- i 18.324.124 viatgers.

Hui en dia estes xifres han augmentat fins a aconseguir els 156 quilòmetres -26,5 quilòmetres en subterrani-, 138 estacions -35 soterrades-, i 63.843.233 usuaris acumulats en 2017.

La mostra romandrà oberta al públic, en la sala Lametro, de dilluns a dissabte, de 10.30 a 13.30 hores i de 17 a 19 hores, els mesos d’octubre i novembre.