Estudi Covid-19 en TRAM d'Alacant

Publicat
Arxivat com Corporatiu, Noticias FGV, Notícies, Notícies TRAM.

  • El conseller Arcadi España ha presentat l’informe elaborat en col·laboració amb l’Institut d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments i el Consell Superior d’Investigacions Científiques
  • Com a part d’este treball, s’han analitzat mostres d’elements de l’estació de Luceros, unitats en circulació i filtres d’aire condicionat

El conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, ha anunciat que el primer estudi realitzat per a determinar la presència de la COVID-19 en les instal·lacions i trens de TRAM d’Alacant ha oferit, igual que el realitzat en Metrovalencia, un resultat negatiu.

“Cap de les mostres arreplegada ha donat presència de coronavirus, la qual cosa significa que el treball fet en prevenció ha donat els seus fruits”, ha ressaltat el conseller en la presentació de l’estudi.

L’obtenció de mostres i posterior anàlisi que ha permés aconseguir esta conclusió ha sigut possible gràcies a la col·laboració entre Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV), i l’Institut d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments (IATA), que depén del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) del Ministeri de Ciència i Innovació.

Arcadi España ha explicat que “es tracta d’una actuació que se suma a què ja aplica FGV per a poder garantir, tant als viatgers i viatgeres com als treballadors i treballadores, la confiança de viatjar i treballar en un ambient segur pel que fa a la prevenció sanitària, i permet comptar amb la informació precisa de l’existència o no de COVID-19”.

Així mateix, el conseller ha afegit que este tipus d’informes, igual que el presentat sobre les instal·lacions de Metrovalencia, “és fonamental per a oferir transparència, que és la millor forma de transmetre confiança”. Així, ha subratllat que és la primera vegada que “en Ferrocarrils, i crec que en l’administració, es fa un estudi d’estes característiques per a localitzar i analitzar la presència del coronavirus”.

Per al titular de Mobilitat, “era un estudi necessari per a saber on ens estem movent, i comprovar si les mesures que estem prenent són efectives o cal adoptar altres addicionals”.

En este procés s’han analitzat mostres de diversos elements de l’estació de Luceros, al ser la més concorreguda i punt d’origen o destí de les línies 1, 2, 3 i 4, i en dos trens. En esta primera anàlisi sobre el TRAM d’Alacant s’han estudiat 16 mostres. Després d’este primer mostratge i posterior anàlisi, FGV té previst continuar els mesos de juliol i setembre.

Les mostres van ser seleccionades en les zones de major afluència i amb els elements que estan més en contacte amb els usuaris i usuàries de FGV a Alacant.

Així, s’han buscat sempre les pitjors condicions: estacions i trens d’alta afluència i elements de molt contacte. En este procés s’han analitzat mostres de baranes, torns, màquines expenedores, trens i filtres d’aire condicionat. L’operació de mostratge es va repetir posteriorment a la neteja que es realitza de manera habitual.

Mesures de prevenció

El conseller ha recordat que “des de mitjans de març, abans de que es declarara l’estat d’alarma, en FGV s’han anat adoptant i continuen implementant-se diferents mesures per a fer front a l’emergència sanitària provocada per la COVID-19. En tots els departaments s’han desenvolupament actuacions organitzatives i tècniques que han permés fer front a esta nova realitat, d’acord amb les directrius establides per les autoritats estatals i autonòmiques”.

En este sentit, Arcadi España ha destacat que “una vegada més, l’empresa ha respost com a servici públic de transport, i ha complit en tot moment i a pesar de les dificultats, amb el seu compromís amb els usuaris i la societat”.

Després de diferents reorganitzacions de servici, en l’actualitat Metrovalencia i TRAM dAlacant oferixen pràcticament el 100% de les seues circulacions habituals. El creixement de viatgers és progressiu i ja es desplaça prop d’un 40% dels usuaris que es registraven en estes dates en anys anteriors. De fet, ahir dimarts, 30 de juny, el TRAM d’Alacant va registrar 22.428 viatgers, un 37% més que dilluns passat 22 de juny.

En les últimes setmanes, en ple procés de la desescalada i davant del progressiu increment de viatgers, l’ús obligatori de màscares s’acompanya d’un reforç en el dispositiu de vigilància en trens i estacions, que compta amb la col·laboració de les Forces de Seguretat.

Des de principis de març, es va intensificar la neteja diària de les estacions i material mòbil amb productes recomanats en la lluita contra el virus. També s’han instal·lat dispensadors de gel hidroalcohólico en els accessos a les principals estacions de Metrovalencia i TRAM d’Alacant i en l’interior de trens i tramvies.

FGV ha senyalitzat els itineraris dels viatgers en les estacions per a facilitar que es distribuïsquen correctament i mantinguen la distància de seguretat. En l’interior d’unitats, des del passat 8 de juny s’ha retirat la senyalització per a mantindre lliure els seients de manera alterna. A més les principals estacions de la xarxa en València i Alacant compten en les seues màquines de vending amb gel i màscares.

Durant estes setmanes s’ha disposat que la compra de títols de transport en les estacions es realitze exclusivament amb pagament per mitjà de targeta de crèdit, o en les màquines de venda automàtica. Temporalment, les gestions d’objectes perduts, reclamacions i suggeriments es poden realitzar a través de la pàgina web o l’App (descàrrega en Google Play o en Apple Store).