Visita Arcadi a Denia

Publicat
Arxivat com Corporatiu, Noticias FGV, Notícies TRAM.

  • Les obres previstes en els tallers, en procés de licitació, permeten avançar un any l’eixida del primer tren des de l’estació de Dénia
  • El conseller Arcadi España ha fet seguiment dels treballs de tramviarització finalitzats el passat estiu que permeten “acabar amb la divisió que suposava l’antic trenet”

El conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, ha anunciat a Dénia que la Generalitat completarà enguany les actuacions necessàries per a recuperar per complet el servei ferroviari de la Línia 9 del TRAM d’Alacant entre finals del present any i principis del següent per a tornar a connectar la capital de la Marina Alta, amb Benidorm i Alacant.

El conseller Arcadi España ha realitzat aquest anunci a Dénia, després de comprovar les actuacions de tramviarització ja completades el passat estiu a la ciutat i després de visitar els antics tallers de l’empresa pública, fonamentals en la recuperació del servei i per a avançar en un any la posada en servei prevista al principi. “El que hem aconseguit tècnicament és guanyar un any amb la reparació i ampliació d’aquests tallers, que permetran avançar l’eixida del primer tren des de l’estació de Dénia”, ha declarat Arcadi España.

El conseller ha estat acompanyat per la directora gerent de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV), Anaïs Menguzzato, i per l’alcalde de la localitat, Vicent Grimalt.

“La Generalitat treballa per a recuperar el servei ferroviari al més prompte possible i per a això licitarà les obres de remodelació dels antics tallers de l’estació de Dénia, amb el que disposarem, com va avançar el President de la Generalitat, Ximo Puig, de la infraestructura tècnica necessària per a tornar a posar en marxa la Línia 9 fins a Dénia”, ha explicat el conseller.

Com ha assegurat Arcadi España, “es tracta d’una intervenció fonamental per als veïns i veïnes de Dénia i de tota La Marina, ja que amb la Línia 9 de nou en funcionament es recuperarà un servei indispensable per a desplaçar-se de manera sostenible per motius laborals, administratius o de qualsevol altre tipus per la comarca”.

Així mateix, el conseller d’Obres Públiques ha destacat que “en els últims anys, la Generalitat ha fet un gran esforç inversor a la província d’Alacant, ja que en total s’han destinat 150 milions d’euros per a renovar i modernitzar la Línia 9 i anar recuperant, de manera progressiva, la circulació ferroviària en diferents trams”.

Taller de Dénia

L’actuació prevista en l’edifici del taller de Dénia està pressupostada en 700.000 euros i contempla les obres i treballs necessaris per a l’adequació de les instal·lacions, amb la finalitat que es puguen fer els treballs de revisió i manteniment dels nous trens duals a utilitzar en la Línia 9 del TRAM d’Alacant.

Aquests nous tallers permetran dur a terme les labors de manteniment necessàries i està previst que estiguen en funcionament fins que es finalitzen les obres dels tres viaductes (Algar, Quisi i Mascarat), moment en el qual ja podrien circular els nous trens duals per tot el recorregut de la Línia 9.

Per a fer possible el servei previst per a finals d’any, els trens actuals de la línia circularan entre Benidorm i Teulada i, des d’aquesta estació, s’haurà de realitzar un transbord als nous trens duals electrodiésel, que no suposarà temps addicional d’espera, per a acabar el recorregut i arribar a Dénia. El citat transbord és imprescindible per a accedir a Dénia, el traçat del qual ja està en manera tramvia. Actualment per aquest traçat no podrien circular els trens dièsel empleats en la primera part del recorregut degut a motius tècnics i d’accessibilitat.

Treballs de tramviarització

Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana va completar el mes d’agost passat els treballs de tramviarització que, en coordinació amb l’Ajuntament d’aquesta localitat, han permés també condicionar dues noves parades al llarg del traçat tramviari, que finalitza en l’estació de Dénia.

En aquest sentit, el conseller Arcadi España ha explicat que “amb aquesta actuació s’aconsegueix que una avinguda important per a la ciutat quede més ben integrada urbanísticament, acabant amb la divisió que suposava l’antic trenet en tallar Dénia, per la qual cosa la nova infraestructura també serà més amable”. Això s’aconsegueix actuant en l’avinguda Joan Fuster, pel seu costat sud, gràcies a la transformació dels antics passos a nivell ferroviaris en encreuaments semafòrics.

Aquestes obres afecten uns 1.220 metres i estan incloses dins del projecte de renovació i condicionament de via i infraestructura del tram Gata de Gorgos – Dénia. El nou traçat tramviari discorre des de carrer Metge Manuel Vallalta i se sumen a les ja realitzades que arriben fins a l’estació d’FGV al llarg de l’avinguda Joan Fuster.

Al llarg de tot el desenvolupament de l’actuació, s’ha mantingut una estreta coordinació amb l’Ajuntament de Dénia, que ha realitzat també una sèrie d’actuacions complementàries, per a tramviaritzar de l’entorn urbà de Dénia.

Aquesta actuació, igual que la resta que s’executen en aquesta Línia 9, són susceptibles de ser cofinançades per la Unió Europea.