La Generalitat ejecuta las primeras actuaciones en el tramo subterráneo de la futura Línea 10 de Metrovalencia

Publicat
Arxivat com Noticias FGV, Notícies, Notícies Metrovalencia.

  • Els treballs entre les estacions d’Alacant i Amado Granell es van veure interromputs per la declaració de l’estat d’alarma
  • La construcció del conjunt d’aquesta línia compta amb un pressupost de 50 milions d’euros i cofinançament de la Unió Europea

La Generalitat està executant els primers treballs corresponents a la construcció de la superestructura de via, arquitectura i equipament del tram subterrani de la futura Línia 10 de Metrovalencia que unirà el centre de la ciutat de València amb el barri de Natzaret.

Les actuacions previstes al llarg del tram subterrani en el qual es troben les estacions d’Alacant, Russafa i Amado Granell compten amb un pressupost superior als 25 milions d’euros.

En els últims dies, Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana /FGV) està realitzant labores neteja a pressió de les pantalles i sòls, així com la reparació de les instal•lacions existents, de manera prèvia als treballs que permetran condicionar de manera definitiva el túnel i estacions d’aquest tram.

Les actuacions previstes en el tram subterrani inclouen la instal•lació dels aparells de via, drenatge i canalitzacions laterals per a alta tensió i els treballs d’arquitectura de les tres estacions que inclouen acabats, paviments, revestiments verticals, mobiliari, etcètera.

A més, s’han inclòs en aquest projecte les instal•lacions elèctriques i enllumenat; mecàniques, lampisteria i sanejament; ventilació, protecció contra incendis; comunicacions; mitjans d’elevació (escales mecàniques i ascensors); senyalització; i mobiliari. També està prevista la urbanització de les àrees afectades per l’obra i, en particular, dels accessos a les estacions i el seu entorn.

El projecte de construcció del conjunt d’aquesta línia compta amb un pressupost de 50 milions d’euros i està cofinançat per la Unió Europea, a través del programa operatiu del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Comunitat Valenciana 2014-2020.

La Línia 10, una vegada completada, permetrà unir el centre de València amb la zona de la Ciutat dels Arts i els Ciències, i el barri de Natzaret, ampliant de manera molt considerable l’oferta de transport de la xarxa de Metrovalencia i afavorint la implantació d’un model de mobilitat sostenible en el conjunt de la ciutat i la seua àrea metropolitana.

Les primeres obres d’aquesta infraestructura van començar l’any 2006 i es van paralitzar en 2011, per falta de pressupost, després d’invertir al voltant de 200 milions d’euros. El 12 de juny de 2017 el mateix president de la Generalitat, Ximo Puig, va anunciar que la Generalitat reprendria, després d’anys d’abandó, les obres amb finançament de la Unió Europea.

La Línia 10 combina trams subterranis i en superfície, amb un recorregut de 5,3 quilòmetres i 8 estacions i parades, tres subterrànies i cinc en superfície. D’aquesta forma, se han habilitat uns tres quilòmetres de plataforma tramviària ara disponible per a l’ús per als vianants i ciclista.

Actuacions

Com a part de les actuacions previstes per la Generalitat de cara a la posada en marxa de la Línia 10, el mes de febrer passat es van completar les obres de construcció de la rampa que connecta els trams subterrani i en superfície a l’altura de l’avinguda Amado Granell i que ha inclòs també la construcció de la parada en superfície de Germans Maristes.

També, la setmana passada es va reprendre el procés de licitació de les actuacions pendents que s’havia paralitzat per la declaració de l’estat d’alarma. La primera d’aquestes actuacions inclou la instal•lació dels sistemes de senyalització, comunicació i seguretat de la línia, pressupostada inicialment en 7,1 milions d’euros.

L’altre contracte afecta a les obres d’adequació del tram en superfície que comprén la urbanització i equipament de les parades i de l’enllumenat del tram ja executat, així com de la construcció dels tallers o depòsits provisionals en Natzaret. Aquesta última licitació ascendeix a 8 milions d’euros.