Máquinas accesibles

Publicat
Arxivat com Corporatiu, Noticias FGV, Notícies Metrovalencia, RSC.

  • El nou model ja s’ha presentat a diferents associacions de discapacitats que han aportat la seua experiència i necessitats
  • El conseller Arcadi España ha fet aquest anunci en la jornada prèvia a la celebració del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat

Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) instal·larà en les principals estacions de la xarxa de Metrovalencia màquines de venda automàtica de títols plenament accessibles, tant per a les persones de mobilitat reduïda com per als discapacitats sensorials, cognitius i intel·lectuals.

El conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, ha realitzat aquest anunci en la jornada prèvia a la celebració del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat i ha explicat que “aquestes noves màquines, desenvolupades per FGV en col·laboració amb diferents entitats i associacions integrades en el Comité d’Accessibilitat de l’empresa pública, s’aniran incorporant en les pròximes setmanes a les estacions de Metrovalencia”.

Arcadi España ha explicat que “aquest projecte se suma a les diferents propostes que la Generalitat impulsa en Metrovalencia i TRAM d’Alacant per a aconseguir un transport accessible per a totes les persones i respondre així a les necessitats que plantegen les entitats i associacions que representen a aquests col·lectius”.

El Comité d’Accessibilitat d’FGV va presentar el prototip al Comité Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI), en el qual participen COCEMFE, ONCE, Plena Inclusió, Aspaym i Aspes, que han aportat durant el procés de desenvolupament la seua experiència i necessitats.

Característiques

Entre les principals característiques d’accessibilitat de les màquines destaquen la ubicació d’una pantalla tàctil de 19” amb majors prestacions gràfiques; disponibilitat d’ajuda a l’usuari; i programari accessible, que combina la navegació per veu, en la qual s’utilitza un llenguatge fàcil, secundat per icones, amb quadrants d’alt contrast.

Tots els elements, inclosos els quadrants per a la navegació per veu, estan identificats per Braille, i disposen d’elements lluminosos que s’encenen quan cal operar en ells. Aquestes màquines inclouen bucles d’inducció.

A més, les noves màquines només permeten el pagament amb targeta de crèdit/dèbit amb xip amb i sense contacte, d’acord amb les noves tendències i amb menor cost de manteniment, i es podran realitzar recàrregues en qualsevol mena de suport amb xip o dispositiu amb tecnologia NFC. Les noves terminals només expendran suports de PVC, novetat ja que, les actuals, només ho fan en cartó.

Les noves màquines s’han dissenyat en compliment dels requeriments d’accessibilitat i han sigut validades per l’empresa Ilunión, certificant que els elements manipulables de la màquina es troben dins dels rangs d’abast accessible establits en les diferents normatives en vigor.

FGV va adjudicar el contracte de subministrament i instal·lació d’aquestes 59 noves màquines per un import de 899.514 euros. D’aquests equips, 38 s’utilitzaran per a substituir als dispositius més antics i els 21 restants es destinaran a reforçar el servei. En l’actualitat, la xarxa de metro i tramvia posseeix 250 màquines expenedores de bitllets i bons.

Amb aquesta actuació es renova el parc de màquines automàtiques allargant la seua vida útil, atés que s’aprofitaran els components dels dispositius retirats com a estoc de reposició per al manteniment de les màquines actuals, a més de millorar el servei als clients, donat el major nombre d’aparells i de les seues majors prestacions.

Altres iniciatives

Com a part de les propostes dissenyades per a facilitar la mobilitat en la xarxa de FGV de les persones amb discapacitat i que són resultat de l’aplicació del Pla d’Accessibilitat de l’empresa pública, recentment s’han començat a distribuir comandaments a distància per a accionar els ascensors de deu estacions de Metrovalencia .

Aquesta iniciativa està dirigida a les persones de mobilitat reduïda amb problemes específics als braços i mans, a fi de facilitar el seu accés, sense necessitat d’accionar els polsadors.

El dispositiu, que és personal i intransferible, consisteix en un comandament amb quatre tecles i els seus corresponents pictogrames d’una fletxa per a pujar o baixar i, en el cas d’alguna estació amb tres parades, també anar a la planta intermèdia, gràcies a la tecla “INT”. També es pot realitzar una anomenada a l’intèrfon de l’ascensor, prement el pictograma en forma de campana. Aquest servei és gratuït, encara que és necessari depositar una fiança de 25 euros per comandament, que es reintegrarà quan s’efectue la devolució del comandament.

En una primera fase els ascensors que compten amb aquest dispositiu són els de les estacions de Colón, Xàtiva, Quart de Poblet, Salt de L’Aigua, Plaça de Espanya, Avinguda del Cid, Nou D’Octubre, Àngel Guimerà, Benimaclet i Facultats.

FGV ha ampliat també el número mobles de validació per a PMR, amb amplària de 90 cm i un lector de targeta a 90 cm d’altura, que permet la validació a persones en cadires de rodes i tenen dificultats de mobilitat als seus braços. Aquests passos s’han instal·lat en les principals estacions subterrànies de la xarxa.

Atenció a persones sordes

Com alternativa als canals de comunicació mitjançant veu, FGV està implantant solucions per a habilitar canals de comunicació accessibles. És per això que en breu es disposarà de dos nous canals per als Sistemes d’Atenció al Client mitjançant missatges.

De manera que s’habilitarà un número de whatsapp per a les consultes que es fan a través del telèfon d’Atenció al Client i un altre per a poder comunicar amb els operadors que atenen els intèrfons de les estacions i els ascensors.

A més s’ha previst la instal·lació de la Plataforma SVisual, que proporciona traducció simultània de llengua de signes, en els Espais del Client, i Punts de Client.