Publicat
Arxivat com Corporatiu, Noticias FGV, Notícies Metrovalencia.

  • El conseller Arcadi España destaca “la importància de fomentar la connexió de la nova línia amb tota la xarxa de Metrovalencia i d’afavorir la intermodalitat amb l’Estació del Nord”
  • El transbord entre Alacant i Xàtiva, Bailèn i Plaça Espanya serà gratuït des de la inauguració de la Línia 10

Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) ha adjudicat les obres de construcció de la connexió per als vianants subterrània entre les estacions Alacant i Xàtiva de la Línia 10 (Alacant- Natzaret) de Metrovalencia a l’empresa Rover Infraestructurss S. A., per la qual cosa els treballs posaran començar aquest mateix estiu.

La inversió a realitzar és de 16.580.630 euros, IVA inclòs, i el termini d’execució de 20 mesos. Aquesta intervenció farà possible una connexió ràpida i fluida de les persones usuàries per a realitzar el transbord entre la Línia 10 i les Línies 3, 5 i 9 de Metrovalencia.

El conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, ha destacat que “queda un mes per a inaugurar la Línia 10 que connecta l’estació d’Alacant, en el centre de la ciutat de València, amb el barri de Natzaret”, la qual cosa és “una cita molt important en un any molt rellevant per a la mobilitat metropolitana amb la posada en marxa dels títols SUMA, que ja estan a la venda fa uns mesos, i que permeten viatjar amb una sola targeta en Rodalies, Metrovalencia, MetroBus i EMT amb descomptes de fins al 55%”.

Així mateix Arcadi España ha afegit que “no ens quedem només amb la inauguració de la L10 el mes que ve i farem un pas més. A l’estiu començaran les obres del canó per als vianants que connecta la nova línia amb la resta de la xarxa de Metrovalencia, entre l’estació de Xàtiva i la d’Alacant, la qual cosa permetrà connectar tot el sistema i fer-lo més senzill”.

El conseller ha realitzat aquestes declaracions en l’estació d’Alacant, en un acte en el qual ha estat acompanyat per la secretària autonòmica d’Obres Públiques, Transports i Mobilitat Sostenible, María Pérez, el director gerent de la Autoritat del Transport Metropolità de València, Manuel Martínez, i la directora gerent d’FGV, Anaïs Menguzzato.

Perquè, en paraules del conseller, “si volem que el transport públic avanç hem de fer-lo més econòmic, com hem fet amb la targeta SUMA, més senzill, com hem fet amb una sola targeta per a poder viatjar en qualsevol mitjà de transport, i també més fàcil, com farem amb la connexió per als vianants entre Xàtiva i Alacant”.

Arcadi España ha recordat que Xàtiva és “l’estació que actualment compta amb més viatgers i viatgeres” i que amb aquesta actuació “es fomentarà la intermodalitat amb l’Estació del Nord, molt pròxima a l’estació de Xàtiva i que, en el futur, també es veurà beneficiada per aquesta nova infraestructura”.

Bailèn i Xàtiva

L’altra possibilitat de transbord entre l’actual xarxa de Metrovalencia i la futura Línia 10 l’oferirà l’estació de Bailèn, que també comptarà amb un passatge per als vianants fins a l’estació d’Alacant i que permetrà el pas de les persones usuàries de la Línia 7 a la Línia 10. Aquest canó ja finalitzat s’obrirà al públic, tant a l’usuari i usuària de metro com a la ciutadania en general, al mateix temps que s’inaugure el trajecte Alacant-Natzaret.

El pas per als vianants Alacant-Xàtiva tindrà una longitud projectada superior a 250 metres i unirà a través del subsol totes dues estacions des dels vestíbuls, arrancant a cota de vestíbul en el costat Alacant i arribant a uns tres metres per davall del nivell de vestíbul de l’estació de Xàtiva, la qual cosa obliga a disposar un nucli de comunicació vertical compost per una escala fixa i una altra mecànica i un ascensor accessible per a PMR (Persones de Mobilitat Reduïda).

El projecte inclou el disseny de totes les instal·lacions elèctriques i d’enllumenat; ventilació; protecció contra incendis i comunicacions necessàries per a la posada en servei de la connexió per als vianants, així com equips de transport assistit per als viatgers. Aquesta infraestructura és finançada pels Fons Next Generation EU, a través del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència,

Transbord gratuït a Alacant

Per a connectar la Línia 10 al conjunt de la xarxa, el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat ha declarat que “des del moment en el qual la nova línia entre en servei, la seua connexió amb la resta de la xarxa de metro serà gratuïta”. D’aquesta manera els transbords que es realitzen entre les estacions de Xàtiva (L3, L5 i L9), Bailèn (L7) i Plaça Espanya (L1 i L2) amb la d’Alacant (L10) es podran realitzar sense cap cost, encara que el canó per als vianants que unirà Alacant i Xàtiva no estiga conclòs. En el sentit invers, des de la L10 a la resta de la xarxa, el transbord tampoc tindrà cost.

És a dir, els viatgers i viatgeres, després d’eixir de les instal·lacions de Metrovalencia en aquestes estacions, podran dirigir-se caminant pel carrer o pel passatge per als vianants de Bailèn fins a Alacant, on podran validar el seu títol de transport sense que se’ls descompte cap viatge addicional. El temps que disposaran les persones usuàries per a realitzar aquest enllaç gratuït serà de 20 minutos.

D’altra banda, gràcies als nous títols integrats SUMA els viatgers i viatgeres de Rodalies, MetroBus i l’EMT podran transbordar de manera gratuïta a Línia 10, com ocorre amb totes les línies de Metrovalencia.