Publicat
Arxivat com Noticias FGV, Notícies Metrovalencia, Notícies TRAM, RSC.

  • L’empresa pública aposta, en el Dia Mundial de la Bicicleta, pels viatges combinats enfront d’altres maneres motoritzades
  • Els aparcabicis estan situats en Torrent Avinguda, Empalme, Alboraia-Peris Aragó i Quart de Poblet a València i a Benidorm a Alacant

Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) impulsa el transport saludable i la intermodalitat entre el metro, tramvia i bicicleta amb la instal·lació de cicloparcs, habitacles tancats, amb sostre per a la pluja i dotats de mesures de seguretat que s’ofereixen en algunes estacions a les persones usuàries de Metrovalencia i TRAM d’Alacant.

En el Dia Mundial de la Bicicleta que se celebra hui, l’empresa pública reitera la seua aposta pels viatges combinats entre metro, tramvia i bici enfront d’altres maneres motoritzades que perjudiquen el medi ambient.

L’el 3 de juny de cada any se celebra Dia Mundial de la Bicicleta gràcies a un decret de l’ONU proclamat en 2018. L’objectiu essencial de commemorar aquesta data és donar-li més protagonisme a aquest mitjà de transport i que el mateix puga servir per a pal·liar una mica la crisi del món actual a causa de la contaminació i al canvi climàtic que està experimentant el planeta.

En aquest context, FGV posa en valor els cicloparcs instal·lats, d’una banda, en les estacions de Torrent Avinguda, Empalme, Alboraia-Peris Aragó i Quart de Poblet en Metrovalencia, i, per una altra, en l’estació de Benidorm en TRAM d’Alacant.

El conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, ha valorat de manera positiva la posada en marxa d’aquesta mena d’equipaments i l’acolliment que ha tingut per part de les persones usuàries de Metrovalencia i el TRAM d’Alacant. “Aquestes iniciatives afavoreixen la intermodalitat i fan més fàcil i atractiu l’ús del transport públic, ja que en els cicloparcs podem deixar durant unes hores, en lloc tancat i sense cost addicional, la nostra bicicleta o patinet per a utilitzar còmodament altres mitjans com el metro o el tramvia”, ha explicat el conseller Arcadi España.

D’altra banda, el conseller de Política Territorial també ha recalcat el compromís de la Generalitat amb la mobilitat sostenible i ha assegurat que “és molt important continuar donant facilitats a les persones perquè trien en el seu dia a dia el transport públic i formes de transport sostenibles, com la bici, per a disminuir les emissions i el nombre de cotxes en circulació”.

Funcionament del cicloparc

Les persones que desitgen fer ús d’aquest servei han de ser portadores d’una targeta carregada amb un títol de transport en vigor. La targeta ha de registrar-se prèviament en www.metrovalencia.es o www.tramalicante.es

Per a accedir al cicloparc és necessari acostar aquesta targeta al lector situat al costat de la porta d’accés. Actualment és obligatori l’ús de màscara dins del recinte, així com la neteja de mans amb gel desinfectant.

Les bicicletes han de col·locar-se en els llocs habilitats per a això, sense ocupar més espai que el reservat per a cadascuna. Cicloparc és un servei complementari al viatge.

El temps màxim que pot romandre una bicicleta dins d’aquest cicloparc és de 24 hores. Passat aquest temps, FGV pot procedir a retirar-la.

Estructures lleugeres d’acer i cristall

Els cicloparcs són estructures lleugeres d’acer i cristall al costat de les estacions de metro i tramvia. En concret, s’ha habilitat una estructura metàl·lica lleugera lacada en blanc, un tancament de cristalls temperats decorats amb vinils translúcids i una coberta metàl·lica que protegeix de la pluja.

El conjunt disposa d’una porta d’accés amb obertura des de l’exterior mitjançant lector de targeta de transport sense contacte, de setze arcs d’acer ancorats al paviment on assegurar les bicicletes, enllumenat nocturn i un sistema de videovigilància connectat, igual que el control d’accés, amb els sistemes de l’estació de FGV.

Normes per a viatjar amb bicicleta

Si en comptes de depositar la bicicleta en algun dels cicloparcs de FGV es decideix viatjar amb ella amb metro o tramvia, hi ha una normativa per a això que les persones usuàries poden consultar en les pàgines web de Metrovalencia i TRAM d’Alacant.

En Metrovalencia, els dies laborables es pot transportar la bicicleta solament en els trams de superfície, excepte si van plegades. Els dissabtes, diumenges i festius es pot per tota la xarxa. En Falles, Nit de Sant Joan i altres esdeveniments similars no es permet transportar bicicletes.

Per a viatjar amb la bicicleta, una per persona, no fa falta abonar cap suplement i per a no causar molèsties o danys, s’ha d’emportar subjecta i romandre dempeus al costat d’ella. Se de evitar ocupar llocs de pas i està prohibit muntar en ella per estacions, andanes i altres instal·lacions.
També s’ha de tindre en compte que la primera i última porta del tren estan reservades per a l’accés de les persones amb mobilitat reduïda, per la qual cosa s’ha d’evitar transitar per elles amb la bicicleta.

En TRAM d’Alacant, està autoritzat el transport de bicicleta per tota la xarxa i tots els dies de la setmana amb la condició de romandre dempeus al costat d’ella en els espais buits; atendre la norma d’un màxim de quatre bicicletes per unitat, excepte amb autorització del personal de FGV. En Fogueres de Sant Joan i altres esdeveniments similars no es pot viatjar amb elles.

Els viatges amb bicicletes són gratuïts i les bicicletes i patinets plegats poden transportar-se com a embalums de mà a qualsevol hora del dia.