Tecnología Navilenss FGV

Publicat
Arxivat com Noticias FGV, Notícies Metrovalencia, Notícies TRAM, RSC.

  • Amb aquest sistema es facilita la detecció i reconeixement de marcadors visuals a llarga distància i d’alta densitat a través de la cambra d’un dispositiu mòbil
  •  

    La seua instal·lació permet guiar d’una manera ràpida, fàcil i fiable a persones amb discapacitat visual o cognitiva

Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) implantarà en 2023 en les estacions i parades de Metrovalencia i TRAM d’Alacant tecnologia de senyalització i guiat Navilens. Aquest sistema permet guiar d’una manera ràpida, fàcil i fiable a persones amb discapacitat visual.

Com a part del procés d’implantació d’aquest equipament, FGV ha adjudicat a l’empresa Neosistec, S.L. l’execució d’aquests treballs, per un import de 693.814 euros, IVA inclòs. L’adquisició d’aquesta tecnologia es finança per la Unió Europea, a través dels Fons NextGeneration.

Amb aquesta actuació la xarxa d’FGV a València i Alacant comptarà amb una tecnologia de detecció i reconeixement de marcadors visuals a llarga distància i d’alta densitat, capaces de ser detectats amb la càmera d’un dispositiu mòbil, a gran distància, fins i tot en moviment i sense necessitat d’enfocar directament.

És una tecnologia de senyalització d’avantguarda, desenvolupada pel grup d’investigació MVRLab de la Universitat d’Alacant i l’empresa Neosistec Nous Sistemes Tecnològics, i que ja s’ha instal·lat en altres operadors ferroviaris espanyols i internacionals, com TMB, tramvia de Múrcia, Metro de Bilbao o els metros de Nova York, Los Angeles o Singapur. Els resultats de valoració de la  experiència per part de tot tipus d’usuaris, i especialment, usuaris amb discapacitat visual, han sigut totalment favorables.

La incorporació d’aquesta tecnologia forma part de les iniciatives que FGV desenvolupa per a millorar el servei que presta, i que contempla l’adequació de totes les seues instal·lacions segons les exigències de les normatives sobre Accessibilitat, oferint a les persones amb discapacitat els mitjans necessaris per a garantir la major autonomia possible i avançar cap a la consecució de l’Accessibilitat Universal.

Com funciona Navilens?

Aquesta aplicació utilitza la cambra de qualsevol dispositiu mòbil per a llegir la senyalització distribuïda en les instal·lacions, a través de la qual es pot rebre informació instantània, sense necessitat de panells o pantalles electròniques.

La tecnologia Navilens permet fer accessible qualsevol espai per a persones amb discapacitat visual, ja siga ceguesa total o baixa visió, així com a persones amb discapacitat cognitiva, a partir d’una informació visual enriquida.

L’objectiu és facilitar l’orientació en les estacions i parades per a persones cegues o amb discapacitat visual. No obstant això, també és útil per a tota mena de persones usuàries ja que permet accedir a la informació en diferents idiomes.

Al seu torn, la seua instal·lació contribueix a la digitalització dels sistemes d’informació per als usuaris i usuàries en temps real, avançant cap a la transformació digital dels serveis ferroviaris.