Publicat
Arxivat com Corporatiu, Noticias FGV, Notícies Metrovalencia, Notícies TRAM.

  • FGV va començar en 2018 a utilitzar aquest sistema com la primera entitat pública de la Comunitat Valenciana a aplicar-lo en projectes propis
  • Building Information Modeling (BIM) permet projectar i documentar el cicle de vida de les noves infraestructures

Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) ha realitzat balanç del creixement que ha experimentat l’aplicació de la metodologia BIM (Building Information Modeling) en els projectes constructius que ha desenvolupat en els últims anys, sent pionera en l’aplicació d’aquest model de treball en l’administració valenciana.

Aquest balanç s’ha presentat en el transcurs d’una jornada tècnica, celebrada en les oficines de València Sud, i sota el nom de El creixement d’FGV a través del BIM”. Aquesta sessió de treball ha reunit tècnics de la pròpia empresa pública així com de les quals han participat en l’execució de prop de 30 projectes.

Les diferents actuacions realitzades amb el suport BIM han permés, entre altres actuacions, completar la construcció de la nova Línia 10 de Metrovalencia o les obres de modernització de la Línia 9 del TRAM d’Alacant que uneix Benidorm i Dénia.

La informació acumulada per FGV respecte a aquesta metodologia que permet projectar i documentar el cicle de vida de les infraestructures s’ha presentat per mitjà d’un showroom, realitzat en col·laboració amb Building Smart (https://www.buildingsmart.es/), associació sense ànim de lucre el principal objectiu del qual és fomentar l’eficàcia en el sector de la construcció a través de l’ús d’estàndards oberts d’interoperabilitat sobre BIM.

El showroom, al qual es pot accedir des de la pròpia web d’FGV, compta amb un espai de benvinguda que dona accés a tres espais. El primer ofereix tres vídeos de presentació sobre la Línia 10 de Metrovalencia, buildingSMART i FGV. I altres dos que donen pas als projectes de Metrovalencia i de TRAM d’Alacant.
FGV va publicar en 2020 el seu Manual BIM, en el qual es recullen totes les instruccions i estàndards per a guiar al personal tècnic de la pròpia entitat i de les empreses col·laboradores externes, per a l’aplicació manera homogènia i estandarditzada d’aquesta metodologia de treball.

Amb la publicació del seu Manual BIM, FGV va culminar un de les fites més destacades per part de l’empresa pública en el seu procés d’implantació de la metodologia BIM, iniciada en 2018, sent, en aquell moment, la primera entitat pública de la Comunitat Valenciana que va començar a emprar aquest sistema de treball en els seus projectes.

Des d’FGV ha sorgit la idea de compartir tot aqueix coneixement, no sols entre les diverses empreses, sinó amb la resta de la comunitat BIM.
Building Information Modeling (BIM) és una metodologia de treball que documenta tot el cicle de vida de l’edificació i les infraestructures, fent ús d’eines informàtiques de modelatge 3D amb la finalitat de generar una maqueta virtual a escala real i un repositori únic, amb tota la informació útil per a tots les parts que participen en el procés i durant tota la seua existència; és a dir, la definició conceptual, el disseny, l’execució i el posterior manteniment.

Contingut del Manual BIM

El manual d’FGV està estructurat en dos volums juntament amb la documentació annexa i els seus apèndixs, de manera que en el primer volum es recullen amb detall els aspectes metodològics i d’estratègia que s’han adoptat per a escometre una implantació modèlica i efectiva en l’empresa.

En el segon volum s’ofereix una guia precisa per a desenvolupar a nivell pràctic tota la metodologia aplicada en els diferents contractes que, hui dia, es gestionen en FGV per al disseny, construcció i manteniment d’infraestructures ferroviàries.

El Manual BIM d’FGV, elaborat a partir d’experiències i projectes reals, naix amb la intenció de servir al sector públic per a crear un referent ric i ordenat, al voltant del foment de l’ús d’aquesta metodologia, amb una clara vocació normalitzadora i integradora, de manera pràctica i efectiva.

En la redacció han participat tant el personal tècnic d’FGV com empreses consultores especialitzades i col·laboradors externs, creant un dels manuals mes avançats a nivell nacional, que es pot consultar i descarregar a través d’https://www.fgv.es/manual_bim/.