Hidrógeno verde. Unidad de TRAM d'Alacant

Publicat
Arxivat com Corporatiu, Noticias FGV, Notícies Metrovalencia, Notícies TRAM, RSC.

  • FGV és una de les 18 empreses i associacions empresarials que han signat el conveni de la Generalitat per a impulsar l’aplicació d’aquest combustible
  • El president Ximo Puig va presentar al desembre el protocol de col·laboració per al desenvolupament de l’Estratègia Valenciana de l’Hidrogen Verd

Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) en el marc de l’Estratègia Valenciana de l’Hidrogen Verd ha començat a estudiar l’aplicació d’aquest combustible net en la Línia 9 del TRAM d’Alacant (Benidorm-Dénia).

La Línia 9 utilitza en l’actualitat vehicles dièsel per qüestions de la infraestructura ferroviària i està previst que incorpore en els pròxims anys els trens duals adquirits per FGV que combinen la propulsió elèctrica i dièsel, per la qual cosa l’ús de l’hidrogen verd és una opció que es contempla com una alternativa més sostenible i eficaç.

D’altra banda, la utilització d’hidrogen verd podria ser una via per a la millora de l’eficiència energètica de les instal·lacions de FGV, tant a València com a Alacant, per la qual cosa s’analitzarà també aquesta possibilitat.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, va presentar el mes de desembre passat el protocol de col·laboració per al desenvolupament de projectes vinculats a aquesta iniciativa per part d’entitats i empreses innovadores de la Comunitat Valenciana. FGV forma part del conjunt d’empreses signants.

Segons va explicar el propi pPresident de la Generalitat durant la presentació d’aquest protocol, “l’hidrogen verd és l’opció energètica del futur”, una aposta “lògica, rendible i sostenible”, “perquè les reserves d’hidrogen són il·limitades, el seu potencial com a combustible és enorme, i contribuiran a reduir la contaminació atmosfèrica”.

A més, va destacar que aquest tipus de projectes compten amb suport de la Unió Europea, ja que l’hidrogen és “clau” per a aconseguir el Pacte Verd Europeu, “que descarbonizará una part important del consum d’energia i reemplaçarà processos industrials intensius en carboni, com l’acer, el ceràmic, el químic o el transport pesat, marítim i aeri, i en segments de la xarxa ferroviària sense electrificació”.

Estratègia Valenciana de l’Hidrogen Verd

L’Estratègia Valenciana de l’Hidrogen Verd sorgeix de l’impuls de la Generalitat i de la participació de les empreses vinculades al desenvolupament d’aquesta energia verda en la Comunitat Valenciana.

La taula de l’hidrogen, en la qual participen 18 empreses, coordina els projectes que tenen les companyies i serveix de marc per a presentar-los a la convocatòria del Govern d’Espanya per al finançament dels mateix a través del fons Next Generation UE.

En concret les entitats que han participat en la signatura del protocol són l’Autoritat Portuària de València, Ascer, Anffecc, Enagas, Naturgy, Iberdrola, Grup Gimeno, Etra I+D, Smart Energy, Stadler, ITE, Ampere Energy, BP, Ube, Balearia, Vectalia, Aerocas i Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana.

La potenciació de l’hidrogen verd, tant en la generació com en el seu posterior use industrial o mobilitat, entre altres, forma part del projecte tractor d’energia sostenible inclòs en el document de treball Estratègia Valenciana per a la Recuperació.