Publicat
Arxivat com Notícies.

  • El nou model s’ha presentat a distintes associacions de discapacitats perquè aporten la seua experiència i necessitats
  • Les 59 expenedores substituiran als 38 dispositius més antics i els 21 restants reforçaran el servici de Metrovalencia

Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) ha desenrotllat un prototip de màquina de venda automàtica de títols de transport per a Metrovalencia plenament accessible, tant per a les persones de mobilitat reduïda com per als discapacitats sensorials, cognitius i intel·lectuals, per la qual cosa facilitarà la compra de bitllets als integrants d’estos col·lectius.

Les noves màquines s’han dissenyat en compliment dels requeriments d’accessibilitat, disseny que està validat per l’empresa Ilunión, certificant que els elements manipulables de la màquina es troben dins dels rangs d’abast accessible establits en les diferents normatives de compliment obligatori, i establix algunes recomanacions en el seu disseny pel que fa a rètols en text, braille i pictogrames en alt relleu, elements que encara no estan definits.

Precisament, el Comité d’Accessibilitat de FGV ha presentat el prototip al Comité Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI), amb la presència de Cocemfe, ONCE, Plena Inclusió, Aspas i Asocide, perquè col·laboren en la millora del dispositiu, a l’aportar la seua experiència i concretar les seues necessitats en la utilització en l’àmbit sensorial i cognitiu.

Entre les principals característiques d’accessibilitat de les futures màquines, destaquen el disseny en compliment de tota la normativa actualment vigent en qüestions d’accessibilitat; la ubicació d’interior amb pantalla tàctil de 19” amb majors prestacions gràfiques; disponibilitat d’ajuda a l’usuari; i navegació per veu, aplicació que es prepararà perquè continga també els requeriments de “lectura fàcil”.

A més, les noves màquines permetran el pagament amb targeta de crèdit/dèbit amb xip amb i sense contacte, d’acord amb les noves tendències i amb menor cost de manteniment, i es podran realitzar recarregues en qualsevol tipus de suport amb xip o dispositiu amb tecnologia NFC. Finalment, les noves terminals expendran suports de PVC, novetat ja que, les actuals, només ho fan en cartó.

L’empresa pública va adjudicar el contracte de subministrament i instal·lació de 59 noves màquines per un import de 899.514 euros. D’estos equips, 38 s’utilitzaran per a substituir als dispositius més antics i els 21 restants es destinaran a reforçar el servici. En l’actualitat, la xarxa de metro i tramvia posseïx 250 màquines expenedores de bitllets i bons.

Amb esta actuació es renova el parc de màquines automàtiques allargant la seua vida útil, atés que s’aprofitaran els components dels dispositius retirats com a estoc de reposició per al manteniment de les màquines actuals i, d’un altre, es millora el servici als clients, donat el nombre més gran d’aparells i de les seues millors prestacions.