Programa de visites guiades als antics tallers Torrent de FGV

Esta iniciativa té com a objectiu permetre l’accés controlat als vehicles històrics restaurats en el transcurs dels estudis de rehabilitació per als antics “Tallers Torrent” de FGV.

Les visites guiades al Taller d’Història Ferroviària darán a conéixer amb total transparència l’estat actual i el projecte de transformació d’estes instal·lacions, que combinaran el seu ús ferroviari amb un espai d’interpretació històrica, per a contribuir al coneixement i divulgació del patrimoni cultural allí conservat.

La col·lecció i la història del ferrocarril a la Comunitat Valenciana

La col·lecció de vehicles històrics de FGV representa una oferta cultural d’àmplia visió territorial, sobre l’origen, evolució, present i futur de la xarxa de transport ferroviari de la nostra Comunitat, així com la seua relació amb la resta de mitjans de transport i infraestructures que la vertebren.

Es conserven en l’actualitat més de 70 unitats de trens i tramvies històrics, dels segles XIX i XX, des de la tracció animal al ferrocarril actual, alguns d’ells totalment restaurats i visitables.

De l’antic taller al “Taller d’Història Ferroviària”

Els antics tallers i cotxeres de Torrent van ser projectats entre els anys 1950 i 1959 per l’Enginyer Santiago Castro Cardús i l’arquitecte Vicente Valls, per a donar servici en 1963 al conegut “Ferrocarril de València a Villanueva de Castellón”.

Estes excepcionals instal·lacions, que actuen des d’inicis dels noranta com a magatzem i depòsit de material, són una construcció excepcional, amb un elevat valor patrimonial, tant a nivell històric com social, artístic, arquitectònic i de vertebració territorial. Són un símbol de cultura empresarial, fita de la memòria viva del treball ferroviari i únic vestigi conservat de l’antic servici de tallers del Trenet valencià.