Publicat
Arxivat com Corporativo, Material mòbil, Noticias FGV, Notícies, Notícies Metrovalencia, RSC.

El Taller d’Història Ferroviària de Torrent de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) obri les seues portes per a permetre l’accés a les instalacions que acullen la col·lecció de més de 70 trens i tramvies històrics, 13 dels quals totalment restaurats, dels segles XIX i XX.
La Consellera d´Habitage, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, acompanyada per l’alcalde de Torrent, Jesús Ros, el director gerent de FGV, Andrés Sánchez Jordà, i representants de distintes associacions ferroviàries, ha realitzat una vista prèvia a l’inici de la programació prevista.
Salvador ha destacat que “per primera vegada FGV obri les portes d’este conjunt arquitectònic, tal com anunciarem fa mesos, i presenta un programa de recuperació d’estos tallers i trens que han estat abandonats durant anys”.
La consellera ha reconegut que “encara queda molt per fer però ja hem donat els primers passos per a no tindre un depòsit mort i oblidat sinó un espai viu que permet, a través de les peces exposades, conéixer i comprendre el que ha sigut la història del ferrocarril de la Comunitat Valenciana com a expressió d’una societat que aposta pel progrés” .
Fins ara, FGV ha realitzat els primers treballs de acondicionament de la platja de vies i dels elements exteriors, i amb el Pla Director es marcaran les pròximes intervencions d’este conjunt arquitectònic.
Entre les peces accessibles al públic destaquen el tramvia de cavalls del segle XIX, l’últim que va circular en València abans del tancament del servici en els anys 60 del passat segle, trens com “Els portuguesos” o el cotxe saló Break.
Els tallers i cotxeres de Torrent van ser projectats per l’enginyer Santiago Castro Cardús i es ficaren en servici per la Companyia de Tramvies i Ferrocarrils de València l’any 1963 i s’empraven per a realitzar el manteniment del material mòbil que la mencionada empresa utilitzava en la línia que unia València amb Villanueva de Castellón, que hui és part de la línia 1 de FGV.
Al posar-se en marxa l’actual seu de FGV en València Sud, que comprén tallers i cotxeres, les instal·lacions de Torrent van passar en 1992 a convertir-se en auxiliars de tallers i magatzem. Actualment, este complex de naus industrials, junt amb la seua platja de vies, servix també de depòsit de la col·lecció de Material Històric de FGV.
Amb la finalitat de recuperar este espai, FGV ha elaborat un Pla Director, dirigit per l’arquitecte Javier Pérez Igualada, que permet establir les fases i actuacions a realitzar, sent compatibles els treballs necessaris amb el programa de visites previst per FGV al llarg de 2017, any que coincidix amb la celebració del 30 aniversari de l’empresa.
Programa de visites guiades
La web de FGV, www.fgv.es, ha incorporat un espai denominat “Taller´d’Història Ferroviària” en què es facilita informació i accés al formulari d’inscripció de les visites gratuïtes.
La informació de la web de FGV, a la que també es pot accedir a través d’un enllaç des del lloc de Metrovalencia, www.metrovalencia.es, oferix una explicació sobre la visita, una galeria fotogràfica dels antics tallers, la localització dels mateixos, el calendari de visites (dijous predeterminats de juliol, setembre, octubre, novembre i desembre de 11:30 a 13 hores, en 2017) i les condicions d’edat, nombre de persones (entre 10 i 20) i acceptació de les normes de prevenció que s’han d’omplir per a disfrutar de la visita.
L’acollida ha sigut tot un èxit, en menys de 20 dies les cites estan completes fins quasi final d’any. La majoria són sol·licituds individuals, encara que també hi ha tancades diverses visites en grups, com per exemple la de l’Associació ADISTO (Associació de Disminuïts de Torrent), per a qui es farà una visita especial el dia 21 de juliol.